Like ons op Facebook!

Wormen en wormmiddelen

Inleiding
Onze honden en katten zijn vaak besmet met wormen. In Nederland zijn dit meestal spoelwormen en/of lintwormen.  Beide wormsoorten zijn ook besmettelijk voor mensen en daarom is het belangrijk je huisdier goed te ontwormen. Daarnaast zijn er nog diverse andere wormsoorten die de gezondheid van je huisdier of van jezelf kunnen bedreigen. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende wormen.

Spoelworm
De spoelworm is de meest voorkomende worm bij de hond en kat.
De  spoelworm wordt overgebracht via wormeitjes in de ontlasting van de huisdieren en wordt ook via de moeder rechtstreeks op pups of kittens overgedragen. Hierdoor zijn bijna alle jonge dieren in meer of mindere mate met spoelwormen besmet. Je kunt meestal niet aan de buitenkant zien of het huisdier besmet is.  Vaak hebben de dieren een dik buikje en in ernstige gevallen tref je wel eens spoelwormen in de ontlasting aan. 

Lintwormen
 Lintwormen zijn wormen die uit een hele hoop aaneengeschakelde segmentjes bestaan. Die segmentjes zie je in de ontlasting en lijken op opgedroogde rijstkorreltjes. Een complete lintworm tref je zelden aan.
Huisdieren worden besmet met lintwormen via een “tussengastheer” en dat zijn meestal vlooien en soms muizen.
Honden en katten hebben zelf meestal weinig last van lintwormen. Soms treedt er wat irritatie op in de huid rond de anus door gekriebel van wormen.
Sommige lintwormsoorten groeien in de dunne darm sterk uit en dit kan leiden tot buikpijn, diarree en bloedverlies.

Haakwormen
Haakworminfecties worden vooral aangetroffen bij honden die in Zuid-Europa zijn geweest maar komt ook voor bij Nederlandse honden. 
De larven van de haakwormen komen het lichaam binnen doordat ze worden opgegeten (ontlasting, moedermelk) of ze dringen door de huid naar binnen (vooral de Zuid-Europese soorten).
In de darmen kunnen vooral de Zuid-Europese soorten ernstige schade veroorzaken. Dit kan zich uiten in de vorm van bloederige of hele donkere diarree. In ergere gevallen zal er zelf bloedarmoede en erge vermagering optreden. Zeker als de hond of kat naar het buitenland gaat of uit het buitenland komt moet er een preventieve behandeling ingesteld worden. Haakwormen kunnen bij jonge dieren zelfs de dood veroorzaken.  Haakwormen besmetten ook de huid van kinderen en volwassenen met als gevolg rode en jeukende ontstekingen. Dit kan mensen overkomen die met blote voeten op plaatsen lopen waar veel honden poepen(bv. op het strand) 

Zweepwormen
Zweepwormen komen alleen bij honden voor. Ze nestelen zich in de dikke darm van de hond en daarin kunnen zich honderden zweepwormen bevinden. De wormen leggen in eitjes in de dikke darm van de hond. De eitjes komen met de uitwerpselen in de omgeving terecht. Een hond besmet zich door het oplikken van zweepworm eitjes. Bij dieren met zweepworminfectie worden de volgende symptomen waargenomen; bloederige diarree, gewichtsverlies, bloedarmoede en uitdroging. Voor jonge dieren kan een dergelijke infectie fataal aflopen 

Longwormen
Infecties met longwormen komen in Nederland bij de kat waarschijnlijk vaker voor dan tot nu toe werd aangenomen. Daarom is het verstandig bij een hoestende kat hierop attent te zijn.
Ook honden kunnen heel soms besmet raken met longwormen, maar dit zijn andere longwormen dan die van de kat. Een longworminfectie bij de hond wordt veroorzaakt door een met de vossenlongworm besmette slak op te eten. Een kat kan de besmetting oplopen door het eten van besmette vogels, kikkers en knaagdieren, zoals muizen.
Als een kat een besmette huisjes- of naaktslak zou opeten dan zou de kat ook zo geïnfecteerd kunnen worden met de larfjes van de longworm. 

Hartworm
Over deze wormsoort, die vooral voorkomt bij buitenlandse honden, vind je een apart artikel op deze website.

Bestrijding wormen bij hond en kat
Bij de dierenspeciaalzaken, zowel als bij dierenartsen kun je diverse middelen krijgen om wormen te bestrijden. Veel van de goedkopere middelen zijn wel effectief tegen spoelwormen maar zijn niet geschikt om bijvoorbeeldl lintwormen te bestrijden. Terwijl het, juist voor volwassen honden en katten, belangrijk is dat ze een wormmiddel krijgen dat ook de lintwormen doodt.
Wij raden een ieder aan een breedspectrum wormmiddel aan je huisdier te geven. Breedspectrum wil zeggen dat alle soorten wormen daarmee worden gedood en belangrijk is ook dat de wormen in alle stadia doodgaan.
Het beste is om in overleg met je dierenarts, een ontwormingsschema op te stellen. Een aandachtspunt daarbij is zeker of de hond mee zal gaan naar het buitenland of uit het buitenland afkomstig is. 

Er zijn ook wormmiddelen verkrijgbaar die, behalve dat ze de wormen doden,  effectief zijn tegen andere aandoeningen. Deze wormmiddelen zijn verkrijgbaar bij de dierenarts.
Hieronder worden er enkele genoemd. 

Panacur is een driedaagse wormkuur die tegen vrijwel alle wormen werkt in alle stadia.
Bovendien werkt Panacur tegen giardia(zie elders op deze website het artikel daarover).
Aangezien Giardia regelmatig voorkomt bij dieren die uit het buitenland komen is Panacur een prima ontwormingsmiddel dat wij graag aanbevelen.

Milbemax  is een breed spectrum wormmiddel dat bij katten werkt tegen de haak- spoel- en lintwormen en bij honden ook nog tegen zweepwormen.
Het middel werkt ook preventief tegen hartwormen en is aan te raden als je met je hond naar het buitenland gaat. 

Stronghold  is ook werkzaam tegen vlooien en werkt ook tegen dermatitus, veroorzaakt door vlooien. Ook werkt het tegen bijtende luizen.
Op de verpakking staat dat het ook effectief is tegen jonge-hondenschurft.
Het middel werkt ook preventief tegen hartworm en wordt bij katten gebruikt om oormijt te bestrijden.
Een nadeel is wel dat het middel niet geschikt is om alle wormsoorten te bestrijden.
Bij katten en honden werkt het tegen volwassen spoelwormen en volwassen haakwormen. 

Als je met je hond naar het buitenland gaat moet je dus zorgen dat hij beschermd is tegen de daar voorkomende wormen. Belangrijk is ook dat, als je naar Zuid-Europa gaat hem te beschermen tegen Leishmaniose(zie het artikel op deze website) Deze ziekte wordt overgebracht door de daar voorkomende besmette zandvliegjes. De Scalibor Protectorband voorkomt niet alleen dat uw hond gebeten wordt door muggen maar voorkomt ook het aanhechten van teken en het bloedzuigen door de bewuste zandvliegen.Het is het enige geregistreerde middel in Nederland dat bescherming biedt tegen Leishmaniose. Scalibor Protectorband heeft een werkingsduur van 5 tot 6 maanden.

Bestellen bij Zooplus en zo het Atlas Animal Project steunen? Klik dan op het Zooplus logo!zooplus.nl

U kunt ons helpen door een donatie via PayPal!
K.v.K. nr: 612.457.39
RSIN: 854268443