Like ons op Facebook!

Parvo

Wat is Parvo?

Parvo is een virusziekte die erg veel lijkt op het kattenziektevirus en ook lijken de verschijnselenm van beide ziektes op elkaar. Parvo kan zich voordoen bij honden van alle leeftijden maar komt het meest voor bij honden jonger dan een jaar. Vooral pups die jonger zijn dan vijf maanden zijn vaak ernstig besmet en het moeilijkst te behandelen. De grootste bron van besmetting is de ontlasting van geïnfecteerde honden. 

 Symptomen.

Een besmet dier zal na 7 tot 10 dagen klinische verschijnselen beginnen te vertonen. De eerste symptomen zijn lusteloosheid, verlies van de eetlust en veel slapen. Na enkele uren of dagen begint het dier te braken, krijgt hoge koorts en diarree. De diarree is dan waterig, vaak bloederig en stinkt erg, de zgn. “Parvogeur”. Het dier zal uitdrogen vanwege de combinatie braken en hevige diarree. Het virus kan ook de hartcellen aantasten en dat is niet te behandelen. 

Besmettelijk?

Parvo is uitermate besmettelijk voor andere honden  maar niet voor mensen of katten. Het virus kan soms wel een jaar overleven  en is bestand tegen veel ontsmettingsmiddelen. Besmette dieren scheiden het virus massaal uit. Direct contact met een besmet dier is niet noodzakelijk. Het virus kan ook via kleding en schoeisel worden overgebracht. 

Diagnose

De symtomen in combinatie met de kenmerkende geur van de diarree doen al snel vermoeden dat er sprake is van Parvo. Bij twijfel kan de ontlasting van de hond worden onderzocht. 

Prognose

Parvo is een levensbedreigende ziekte die helaas vaak fataal verloopt, vooral voor pups. Hoe eerder met de behandeling wordt gestart, des te meer kans heeft de hond het te overleven. 

Behandeling

Het is belangrijk dat der snel met de behandeling wordt gestart.  De dierenarts zal vrijwel altijd het dier opnemen en via de ader vocht toedienen. Vanwege besmettingsgevaar moet de hond worden gesepareerd van andere honden. Hoewel het om een virus gaat zal de hond antibiotica krijgen om te voorkomen dat de darmbacteriën het kapotte darmslijmvlies besmetten.  Verder krijgt de hond ontstekingsremmers en middelen tegen het braken en de diarree. De beste behandeling is natuurlijk preventie en gelukkig worden in Nederlamd verreweg de meeste honden geënt tegen deze ziekte. 

Risico’s dieren uit het buitenland

Honden die uit het buitenland komen lopen meer risico dan Nederlandse honden om Parvo te ontwikkelen.  Veelal komen ze uit opvangcentra waar het risico op besmetting groot is. Ook hebben ze vaak minder weerstand en pups worden geboren uit moeders die veelal niet geënt zijn.Tel daarbij op de stress van de reis en de nieuwe omgeving en u zult begrijpen dat het risico op het ontwikkelen van Parvo aanwezig is. Als u een pup uit het buitenland aopteert, vergewis u er dan van dat het diertje minstens twee entingen heeft gehad. Pups worden drie keer geënt tegen Parvo en de immuniteit bouwt zich langzaam op. Een jonge pup die slechts 1 enting heeft gehad is niet voldoende beschermd tegen het krijgen van Parvo. Houd uw pup goed in de gaten en raadpleeg meteen een dierenarts als uw pupje bovengenoemde symtomen heeft.

13 Responses to “Parvo”

 • Hamstra:

  Afgelopen zaterdag 6 oktober een pup gekocht van een franse bulldog…bij een fokker in hapert ..beestje was super blij dat die weg kon ..hij at goed en speelde …volgende morgen plots geen eetlust meer ..gaat braken en zware diaree met bloed..ik in.paniek ..naar dierenarts ..getest op giardia. .positief . ..raakte al in paniek …medicijnen gekregen en voeding sublyment ..at dat wel ..Maar bleef overgeven en diaree houden volgende ochtend was die n stuk magerder ..weer naar dierenarts want eten deed die nog steeds niet ..hele dag aan infuus gelegen …dierenarts heeft test op parvo gedaan..positief. .ik ben helemaal in de war …Dit fransebulldog je heb ik gekocht om over t verlies van mijn andere fransebull te komen …en nu ga ik dit kleine mannetje ook verliezen ..fokker gebrld beloofde me t aankoop bedrag terug te storten naar verklaring van D A..maar daar red ik mn ventje niet mee..
  Morgen hoor ik Hoe en wat..mennrke is 10 weken oud..Ik ben kapot….mensen waarschuwing koop nooit n hondje in hapert

 • Droppie:

  Beste boomerpup in en in triest ……ik heb hetzelfde meegemaakt was toe aan een pup
  Dus ook ik een boomertje gehaald samen met mijn kids 2,6,12 in Veenendaal eenmaal thuis niets op aan te merken
  Schat van een pup twee dagen later geen eetlust,in de auto zei me gevoel al er klopt iets niet.
  Ik had d’r 6 september 2014 gekocht 8september naar de dierenarts die constateerde koorts en dacht buikvirus ik kreeg
  Antibiotica mee en nog wat medicijnen om aan te sterken…ik had d’r snachts in de bench gelegd zodat ze wat rust had.
  Smorgens na beneden en het leek erop dat de medicijnen werkte ze piepte van blijdschap
  Helaas de volgende dag ging het nog slechter en weer na de dierenarts ook contact opgenomen met deze meneer die mij dus steeds zei breng de pup terug dan zet ik ze weer bij de moeder dan krijg jij je geld terug tot ze beter is…nee ik ga d’r testen op Parvo zei ik waarop deze meneer zei nee dat kost mij teveel.
  12september weer na de dierenarts die wou d’r aan infuus leggen maar me popje was zo zwak…..waarop ik vroeg na een Parvo test deze gedaan ……,,helaas positief melde de dierenarts met tranen in d’r ogen
  Mijn pup d’r kans op overleven was er niet ….na heel veel met me pup gekroeld te hebben hebben we besloten d’r in te laten slapen….of dat de goeie keus was ik weet het niet en nog steeds erg verdrietig …..ik heb de kosten wel allemaal teruggekregen maar daar heb ik niet mijn pup mee terug
  Ik zou zo graag weer een pup willen maar ik ben zo bang dat Parvo nog steeds ronddwareld in mijn huis

 • henny:

  Mijn 11 jarige stabij is ook overleden aan parvo ,altijd ingeent geweest maar was verzwakt door een genetische maag en darm afwijking.Het is gebeurt in mei ,nu hebben we een nieuw pupje gekregen van onze vrienden en familie .Het pupje komt pas over 2 weken en is dan 8 weken oud.Mijn hond was gestorven op de camping en we zijn nu weer in de stad.De zieke hond is 2 keer 5 minuten in het huis geweest.
  We gaan zowieso het huis zo goed mogelijk ontsmetten met bleek en stoom.
  Wat kunnen we nog meer doen hiervoor??

 • admin:

  Ik kan niet genoeg benadrukken dat mensen die een pup aanschaffen zich ervan moeten vergewissen dat de pup de benodigde entingen heeft gehad. Zulke trieste gebeurtenissen als jij hebt meegemaakt wens je niemand toe. Helaas zijn er nog steeds mensen die een hond aanschaffen bij de zgn “broodfokkers””.

 • boomerpup:

  Onze dochter had zondag 17 augustus een boomerpup gekocht bij mensen uit Veenendaal. ‘s Woensdag begon de pup over te geven en was hij ontzettend warm. We zijn gelijk naar de dierenarts gegaan en de gedachten ging uit naar wormendiarree. Tevens kwamen wij erachter dat de chipcode in het dierenpaspoort niet correspondeerde met die de pup in de nek had. De pup heeft antibiotica gehad en een middel tegen het overgeven. Donderdags zijn we weer terug geweest, ditmaal kreeg hij naast de injectie tegen het overgeven en de antibiotica ook infuus onder de huid. Vrijdags zijn we weer geweest en weer kreeg hij antibiotica en een middel tegen de misselijkheid. De pup deed niets anders dan slapen, at bijna niets. Zaterdags zijn we weer geweest en toen zei de dierenarts dat het erop of eronder was. Weer die injectie’s en weer een infuus onder de huid en we kregen speciale voeding mee om aan te sterken. Zondags leek het allemaal goed te gaan. Het diertje werd actiever, begon te spelen, zelfs onze eigen hond werd door hem uit de mand gejaagd. ;s Maandags begon de pup weer over te geven en weer voelde hij warm aan, dus weer richting dierenarts. Hier bleek dat hij dik 40 graden koorts had en hij is direct aan het infuus gelegd, ditmaal via de bloedbaan, hij heeft in de couveuse gelegen. In de vroege morgen is hij zelf ingeslapen.
  Uit de rôntgenfoto kwam naar voren dat hij de darmpjes en zijn longen heel erg zwaar ontstoken waren. Doordat zijn longen zo erg ontstoken waren had hij totaal geen longcapiciteit en is hij feitelijk gestikt.
  Ook deze pup kwam dus bij een broodfokker vandaan. De moederhond was niet aanwezig. Wel hebben wij de aankoopsom van de pup terug gekregen maar de dierenarts kosten kunnen wij naar fluiten. Hadden wij de pup maar terug moeten brengen was het antwoord van deze fokker. Via de dierenkliniek is dit bij de dierenbescherming gemeld, ik hoop dat die wat kunnen doen tegen deze mensen. Ze benadelen niet alleen het hondje die een lijdensweg gehad heeft maar ze spelen ook nog eens met gevoelens van mensen.
  Dus mensen kijk goed waar je een pup koopt, heel belangrijk is dat de moeder erbij loopt en geen rijen met nestjes in een koude tochtige schuur. Voelt het voor jouw niet goed, koop dan geen pup en ga naar huis zonder pup, want je haalt je ontzettend veel ellende en verdriet op je nek. Uiteindelijk wil iedereen een gezonde en gelukkige pup.

 • Mirella:

  Vicky net als jou had mijn eerste hondje van het hezehof parvo….Hondje was amper een maand en al gestorven..
  Ik wist toen niet wat een broodfokker was….ik kreeg in de plaats mijn ruby cavaliër….ik moest iets bij leggen omdat ze een ruby was….dus in totaal 750 euro.
  Hij zei, aan deze hond komt niets, vond het niet leuk dat ze daar in kooien zaten maar soit, een mens staat er als leek niet echbij stil.
  Loesje is nu 7 en wat een lijdensweg heeft ze toch ondergaan….patella luxatie op jonge leeftijd…hartproblemen en niet een klein beetje.
  Het is een lief beestje maar ik zag van het begin dat ze schuw was….dat zegt ook al veel maar toch is het mijn allerliefste schat…Ik raad het iedereen af naar een broodfokker te gaan want in feite is Loes een hele dure hond…de cardioloog alleen al kost zoveel geld…dan heeft ze veel last van haar anaalklieren en oormijt, maar dat zou eigen zijn aan de cavaliër..
  Ik ken een mevrouw die een cavalier met stamboom heeft, ze heeft het dubbele betaald van mij maar die hond is toch nog steeds gezond…Een dure aankoop maar de moeite waard want een hond zien afzien is niet leuk…

 • anoniem:

  Wij hebben een pup gekocht deze heeft van het begin af aan diarree gehad wij dachten eerst dat het stress was van de verhuizing anderhalve dag later vond ik een worm in zijn ontlasting dus dachten dat het daar mischien door kwam een uur later lag die alleen nog maar en zijn we naar de dierenarts gegaan. Hij moest aan het infuus krijg pijnstiller en antibiotica want ze dachten dat zijn buik geïrriteerd was door de wormen. Dezelfde avond bleek hij parvo te hebben nog geen dag later hebben wij hem smiddags in moeten laten slapen. De kleine boef is nog geen 3 dagen bij ons geweest en heeft de helft van de tijd bij de dierenarts gezeten heb het huis inmiddels een keer of 3 met bleek gereinigd banken deuren speelgoed van de kinderen en hebben de tuin ook volledig met chloorwater en bleek behandeld nu is mijn vraag hoelang voor dat wij een pup kunnen nemen?

 • admin:

  Ik kan natuurlijk niet van een afstand beoordelen waar jouw hond aan is overleden. Parvo is goed aan te tonen als je de ontlasting laat onderzoeken. Parvo komt het meest voor bij pups. Niet vaak bij oudere honden. Zijn jouw honden geënt? Ik kan alleen maar adviseren goed op de ontlasting van de andere honden te letten. Gaan ze overgeven en hebben ze diarree ga dan onmiddellijk naar de dierenarts om ze te laten testen.

 • jolanda:

  ik heb een vraagje mijn hond een sharpei van 11 jaar is pas overleden we waren een week ervoor naar de dierenarts maar die kon ons niet duidelijk vertellen wat het was e hadden bleod geprikt maar konden niks vinden maar omdat er een virus heerste onder de honden kreeg ze antibiotica. ze had last van overgeven, zwaar diaree met af en toe bloed, ze sliep wel veel wilde niet veel lopen en zeker niet eten en drinken alleen de laatste dag at en dronk ze een beetje kan het zijn dat ze de parvovirus had? ik heb nog 2 honden die samen met haar waren en veel aan haar kont ruikte en likte kan het zijn dat hun dan besmet zijn zoja wat kan ik dan het beste doen? ik hoop dat u antwoord kunt geven zodat ik de andere honden niet kwijt raak

 • admin:

  Daar heb ik nog nooit van gehoord, maar ik ben geen dierenarts. Misschien dat je deze vraag dus beter aan een dierenarts kunt stellen. Wel weet ik dat er bij varkens een bepaald soort Parvo virus voorkomt, genaamd het Porcine parvo virus.

 • etien:

  ik heb een vraagje…komt het parvo virus ook voor bij schapen ? komt dat wel voor ? gaanre reaktie…

 • vicky:

  Ik heb pas een pup gekocht in het hezehof. Het dierrtje had totaal geen eetlust en zat verveeld met diarree ( was normaal zeiden ze in het hezehof, komt van de stress) De vijfde dag is hij beginnen braken, de dierenarts vreesde voor zijn leven want hij had Parvo. De dierenarts zei me dat ik niet de eerste ben, dit is een regelmatigheid met honden uit het Hezehof. Ons hondje heeft twee dagen aan de baxter gehangen. Hij is nu twee dagen thuis, moet de nodige medicatie innemen en heel veel rusten, we weten niet of hij het zal halen. Ik ben onmiddelijk na opname van mijn hondje naar het Hezehof gegaan, waar ik te horen kreeg:” dat is echt raar, onze honden zijn allemaal gezond, de dierenarts is gisteren nog hier geweest en heeft ze allemaal onderzocht. Waar heeft u hond het Parvo virus dan gehaald?”
  Ik vind het echt verschrikkelijk dat er in het Hezehof nog geen controle is geweest van de nodige instanties om deze wanpraktijken tegen te gaan. Als er iemand weet hoe we dit kunnen stoppen, reageer dan aub.

 • paepe wendy:

  Wij hebben een pupje gekocht in de kennel hezehof in schaffen! Een engels bulldogje van bijna 8 weken! Na onze thuiskomst werd hij ziek. Diarree overgeven! Wij direct na de dierenarts!!! Het arme schaap had kennelhoest en parvo! Hij is nu bij onze dierenarts in behandeling en hopen dat onze oscar deze ziekte overleeft! Wij hebben hezehof gebeld en wij zouden onze puppy moeten terug brengen en we kregen een nieuwe!!!! Wij willen onze oscar !!! We mochten geen dierenarts kiezen naar keuze! Wat moeten we doen voor het nalatendheid van deze kennel? Kan iemand ons. Helpen?

Geef een reactie

Bestellen bij Zooplus en zo het Atlas Animal Project steunen? Klik dan op het Zooplus logo!zooplus.nl

U kunt ons helpen door een donatie via PayPal!
K.v.K. nr: 612.457.39
RSIN: 854268443