Like ons op Facebook!

Niesziekte

Niesziekte

Wat is niesziekte
Niesziekte is de meest voorkomende infectieziekte bij de kat. Het is een uiterst besmettelijke aandoening die alle slijmvliezen van het lichaam aantast en waar katten flink ziek van kunnen zijn. Katten kunnen op elke leeftijd niesziekte krijgen maar vooral kittens zijn er gevoelig voor. Vooral bij katten die als kitten hebben geleden aan niesziekte kan een chronische vorm ontstaan waar ze hun leven lang last van kunnen hebben.

Hoe ontstaat het
Het wordt veroorzaakt door verschillende virussen en bacteriën.

Symptomen
Besmette katten hebben ontstoken ogen, vieze neusuitvloeiing en soms zweertjes op de tong waardoor ze soms ophouden met eten en drinken. Vaak gaat het geheel gepaard met diarree. Ze hebben koorts en niezen of kwijlen vaak. Niesziekte kan, als het niet behandeld wordt, leiden tot longontsteking en bij jonge katten zelfs tot blindheid.

Diagnose
De diagnose wordt gesteld aan de hand van de voor de niesziekte kenmerkende symptomen.

Besmettelijk?
De ziekte is uiterst besmettelijk. Door niezen en snotteren wordt de ziekte verspreid. Katten die een chronische vorm van niesziekte hebben ontwikkeld, blijven besmettelijk voor andere katten. Ook katten die genezen zijn van deze ziekte blijven hun hele leven lang drager. De ziekte is niet besmettelijk voor mensen of andere dieren dan katten.

Behandeling
De behandeling bestaat hoofdzakelijk uit het onderdrukken en bestrijden van bijkomende infecties. Verder moet er voor worden gezorgd dat de kat niet uitdroogt en blijft eten (indien nodig door dwangvoeding).
In de praktijk betekent dit dat de patiënt antibiotica en zo nodig infuus krijgt, aangevuld met licht verteerbaar en smakelijk dieetvoer.

Vaccinatie
Het beste is natuurlijk te voorkomen dat de kat niesziekte oploopt. Gezonde dieren kunnen worden geënt tegen deze ziekte. Ze zijn dan niet geheel beschermd tegen niesziekte maar worden dan wel beschermd tegen de ergste vorm. Zieke dieren kunnen pas geënt worden als ze hersteld zijn.

Prognose
Mits tijdig behandeld is de prognose goed.

Risico’s dieren uit het buitenland
Katten uit het buitenland zijn geënt tegen niesziekte als ze hier komen (EU bepaling).  Ze lopen toch extra risico om deze ziekte hier alsnog te ontwikkelen doordat:
– ze nog niet volledig zijn geënt.
– ze uit een omgeving komen waar de katten meestal niet geënt zijn en in groepen leven.
– de stress van de reis en de nieuwe omgeving hen gevoeliger maakt voor het ontwikkelen van
de ziekte.

 

Bestellen bij Zooplus en zo het Atlas Animal Project steunen? Klik dan op het Zooplus logo!zooplus.nl

U kunt ons helpen door een donatie via PayPal!
K.v.K. nr: 612.457.39
RSIN: 854268443