Like ons op Facebook!

Leishmaniose

Wat is Leishmaniosis? 
Leishmania bij de hond wordt veroorzaakt door de eencellig parasiet (protozo) Leishmania Donovani. Deze parasiet wordt overgebracht door de zandvlieg, die voorkomt in landen rond de Middellandse Zee. De parasiet nestelt zich in de rode bloedcellen van de hond en richt deze te gronde. De zandvlieg die de Leishmania protozo bevat, houdt zich overdag verscholen, maar rond zonsondergang komen zij te voorschijn. De hond wordt gebeten en de Leishmania komt in het bloed van de hond terecht. De zandvlieg komt nog niet  in Nederland voor. Echter; gezien de toename van vroeger (sub)tropische aandoeningen zoals hartworm en Babesiose, is het zeer waarschijnlijk dat dat niet al te lang op zich zal laten wachten. Het probleem van de aandoening is dat het ziektebeeld en het verloop van hond tot hond zeer kan verschillen. Sommige dieren krijgen de ziekte heel kort na de infectie, bij anderen is het hun hele leven aanwezig, zonder ooit klachten te hebben. De parasiet kan zich inkapselen in milt lever, maar ook in beenmerg en/of lymfeklieren. Op zo’n moment is de ziekte dan ook niet aan te tonen door een test. Maanden tot jaren later kan de ziekte “wakker ” worden en gaat de hond pas symptomen vertonen. Of en wanneer de ziekte actief wordt hangt af van de individuele afweer van de hond. Alle honden in het Middellandse Zeegebied worden vroeg in hun leven door de zandvlieg gestoken en zullen afweerstoffen bij zich dragen. De ziekte kan dan na enkele weken tot jaren (zeven jaar of langer) tot uiting komen. Het treft dan vooral honden met een zeer laag immuunsysteem. Ook al is de hond getest en negatief bevonden is, wil dat niet zeggen dat de hond niet jaren later – tot 7 jaar – alsnog de ziekte kan krijgen.

Wat zijn de symptomen van een hond met Leishmania?
Leishmaniose is een van de moeilijkste ziektes om te herkennen aan de hand van symptomen omdat het zo’n divers ziektebeeld kan hebben. Bovendien kan de hond drager zijn (positief) zonder ooit ziek te worden.
Afhankelijk van de organen die aangetast zijn door de parasiet en het stadium van de ziekte, kunnen er verschillende ziekteverschijnselen optreden:

Algehele toestand van de hond:
Geleidelijke toenemende lusteloosheid
– Gewichtsverlies ondanks dat hij goed eet of zelfs veel meer eten krijgt.
– Bewegingsproblemen-gewrichtsklachten.
– Koorts
– Slaapzucht
– Bloedarmoede (bleke slijmvliezen)
– Lymfeklieren vergroot, vooral in hals- en knieholte

Huidklachten:
Droge schilferige huid en wondjes die slecht/niet genezen
– Kale plekken: oren, de neus/rond de ogen + symmetrischekaalheid op lichaam en/of hoofd
– Roze ooglidranden en-of rond de neus en kale plekjes achterop de oren
– Korsten en kloven aan neusspiegel en voetzooltjes en zweren op de huid en in de slijmvliezen
– Rode geïrriteerde huid / blauwe plekken

Bloed:
Totaal eiwitten: vrijwel altijd verhoogd
– Albuminegehalte: vaak verlaagd
– Hematocriet waarde: vaak verlaagd
– Leukocyten: meestal normaal
– Nierinsufficiëntie (grootste doodsoorzaak van Leishmaniose)
– Leverschade

Overige:
Droge neus / neusbloedingen/
– Chronische oogontstekingen
– Diarree, soms constant en soms wisselend
– Afwijkingen aan de nagels, snelgroeiend of erg dik/hard –

Hoe wordt de diagnose Leishmania gesteld?
De diagnose is nogal een lastig vanwege de verschillende uitingsvormen. Daarnaast bestaan er meerdere testen voor Leishmaniose die op verschillende momenten of gecombineerd kunnen worden toegepast. Wordt er negatief getest maar blijven de klachten dan is het aan te raden nog eens te testen.

  • PCR; (Polymerase Chain Reaction) spoort DNA-ketens van de parasiet op. Een hond die drager is maar niet ziek, kan zo ontdekt worden omdat de PCR-test redelijk zeker kan vaststellen of de hond positief of negatief is. (Voor verdachte honden zónder symptomen).
  • IFI; (Immuno Fluorescentie afweerstoffentest) is een nuttige test.Deze test geeft de hoeveelheid afweerstoffen tegen de parasiet aan. (Voor honden met één of meerdere symptomen aangeraden)
  • ELISA; Deze test biedt een betrouwbaarheid van 80-100%, maar kan in de vroege fase van de ziekte vals negatieve uitslagen geven. Bij twijfel: na een aantal weken hertesten.

Bestellen bij Zooplus en zo het Atlas Animal Project steunen? Klik dan op het Zooplus logo!zooplus.nl

U kunt ons helpen door een donatie via PayPal!
K.v.K. nr: 612.457.39
RSIN: 854268443