Like ons op Facebook!

Hartworm

Wat is hartworm
De hartworm is een worm die voorkomt bij de hond en, zij het in mindere mate, bij de kat. Tot voor kort was het een aandoening die voornamelijk in Zuid-Europa voorkwam. De laatste tijd rukt deze infectie op richting het noorden en de ziekte wordt inmiddels tot halverwege Frankrijk aangetroffen. Ook in Nederland zijn enkele honden gevonden die aan hartworm leden terwijl ze nooit in het buitenland zijn geweest.

Hoe ontstaat het
De hond wordt geinfecteerd met wormlarven via een muggenbeet van een besmette mug. Deze larven groeien uit tot een volwassen worm en leven in de grote bloedvaten en het hart. 

Symptomen.
Als uw huisdier besmet is met de hartworm duurt het 7 maanden tot een jaar voordat de larven volwassen zijn. Daarna ontstaan pas de symptomen. Deze ontstaan doordat de wormen beschadigingen veroorzaken aan de wand van het hart en de grote longslagaders. Het uithoudingsvermogen vermindert en de hond begint af en toe te hoesten. Soms wordt ook bloed opgehoest.  Later treden er ernstigere klachten op, zoals gewichtsverlies, leververgroting, vocht in de buikholte, flauwtes en ademhalingsproblemen. Door beschadiging van rode bloedcellen en nierbeschadiging ontstaat vaak bloedarmoede. 

Diagnose
De diagnose kan worden gesteld door ontlastingonderzoek, de larven zijn met een speciale techniek microscopisch te zien. Als het voor de dierenarts duidelijk is dat de hond ziektesymptomen heeft die wijzen op een hartaandoening zal hij een borstfoto maken. Daarop zijn meestal de verwijde longslagaders al te zien samen met vocht in de longen en een vergroot hart. Daarnaast kan de diagnose nauwkeuriger worden gesteld met behulp van een echografie, het maken van een ECG (Electro Cardiogram) en bloedonderzoek. In bloeduitstrijkjes kunnen soms de kleine larfjes worden waargenomen en er bestaan sinds enkele jaren bloedtesten die de aanwezigheid van larfjes kunnen aantonen. 

Besmettelijk?
De ziekte kan alleen door een besmette mug overgebracht wprden. Deze komt (nog) niet in Nederland voor en dus hoeft u niet bang te zijn dat uw hond de ziekte kan overbrengen op uw andere huisdieren. 

Behandeling
De meeste dieren die besmet zijn kunnen met succes behandeld worden. Het is de bedoeling de volwassen wormen te doden met zomin mogelijk schade van eventuele bijwerkingen van medicijnen en acceptabel niveau van complicaties die veroorzaakt worden door de stervende wormen.

Prognose.
Dieren die een lichte besmetting met hartwormen hebben in algemeen een grotere kans op succesvolle behandeling dan dieren die een grotere besmetting hebben. Dieren met een grote besmetting hebben dan ook een groter risico op complicaties en overlijden. Als de wormen door de behandeling sterven brengt dit een aanzienlijk risico op embolieën met zich mee: Kleine stukjes van de dode worm die kunnen vastlopen in de longvaten. Hierdoor is een periode van 5 weken strikte hokrust noodzakelijk.
Het hart kan door de plotselinge dood van alle wormen gaan lekken waardoor de hond sterft. 

Risico’s dieren uit het buitenland.
Als u een hond uit het buitenland adopteert informeer dan of er hartworm in dat gebied voorkomt. Is dat het geval, behandel  uw hond dan preventief n met het wormmiddel stronghold, dat ook nog eens effectief is tegen vlooien, mijten en andere wormen.
Maar houd uw hond goed in de gaten en let op de hierboven genoemde symptomen.

Bestellen bij Zooplus en zo het Atlas Animal Project steunen? Klik dan op het Zooplus logo!zooplus.nl

U kunt ons helpen door een donatie via PayPal!
K.v.K. nr: 612.457.39
RSIN: 854268443