Like ons op Facebook!

Giardia

Giardia

Wat is Giardia
Giardia is de meest voorkomende maag-darmparasiet bij honden en katten (80% is drager van Giardia) en veroorzaakt diarree. Vaak verlopen Giardia infecties, bij gezonde dieren, zonder symptomen maar scheiden ze wel periodiek de besmettelijke cysten uit. Als uw hond of kat meerdere weken tot zelfs maanden last heeft van diarree houd dan rekening met giardia. Zeker als uw dier steeds terugkerende diarree heeft en u uw huisdier behandeld heeft met medicijnen en aangepast voer en er geen enkele verbetering optreedt.

Hoe ontstaat het.
Overdracht vindt plaats via de faecale-orale weg.
Vooral honden en katten met een verminderde weerstand, bv door ziekte of stress, kunnen diarree door giardia oplopen.

 Symptomen.
Dunne ontlasting of brijachtige (meestal geelige) stinkende diarree.
– Slijm en bloed in de ontlasting.
Soms misselijkheid met vaak overgeven terwijl de eetlust normaal blijft.

Diagnose.
Het beste is om van drie dagen de ontlasting te verzamelen van de hond of kat. Deze kan door de dierenarts onderzocht worden onder de microscoop waarin de cysten kunnen worden aangetoond. Drie dagen is nodig omdat de cysten niet bij elke ontlasting aanwezig hoeven te zijn. Tevens, en nog betrouwbaarder, is er een snaptest om giardia aan te tonen. Maar ook hiervoor is het het beste om van drie dagen ontlasting in te leveren.

Besmettelijk?
Giardia is erg besmettelijk. Het besmette dier poept cysten uit en  kan zodoende een ander dier of mens besmetten doordat deze de cysten via de mond opnemen. Slechts 10 cysten zijn nodig om een infectie bij een nieuwe gastheer aan te laten slaan.

Behandeling
De meeste gebruikte behandeling is een kuurtje met Metrazol of Panacur. Daarbij is een goede hygiene heel belangrijk. Was als eigenaar je handen na contact met het besmette huisdier. Reinig en desinfecteer de omgeving waar je dier leeft, dit is belangrijk om herbesmetting te voorkomen. Herbesmetting kan plaatsvinden doordat er cysten van de giardia in de vacht terecht zijn gekomen,  doordat de diarree (met daarin de cysten) aan de vacht is gaan plakken. Door likken besmet het dier zichzelf dan. Geadviseerd wordt daarom om het dier op 3e en de 5e dag na het begin van de behandeling te wassen. Alle dieren in het gezin moeten behandeld worden als bij een van hen giardia wordt geconstateerd.

Prognose.
De bovengenoemde middelen helpen goed maar omdat giardia erg besmettelijk is moeten de hygienemaatregelen consequent in acht worden genomen.

Risico’s dieren uit het buitenland.
Giardia komt ook regelmatig voor in Nederland maar doordat dieren die uit het buitenland komen vaak een verminderde weerstand hebben en aan stress onderhevig zijn hebben ze een grotere kans giardia te ontwikkelen.

Bestellen bij Zooplus en zo het Atlas Animal Project steunen? Klik dan op het Zooplus logo!zooplus.nl

U kunt ons helpen door een donatie via PayPal!
K.v.K. nr: 612.457.39
RSIN: 854268443