Like ons op Facebook!

FIV

 Wat is FIV?
FIV wordt veroorzaakt door een virus dat verwant is aan het HIV virus bij de mens dat AIDS veroorzaakt. FIV wordt daarom ook wel kattenaids genoemd. Het ziekteverloop is vergelijkbaar met HIV. Het virus tast het immuunsysteem van de kat aan waardoor deze gevoelig wordt voor allerlei infecties. 

Hoe ontstaat het?
Het virus wordt overgebracht via bloedcontact en vermoedelijk ook door speeksel. Vooral bij (ongecastreerde) katers komt deze ziekte voor omdat katten vooral via vecht- en bijtonden worden geïnfecteerd en katers meer vechten dan poezen. Bij dekkingen bijt de kater meestal in de nek van de poes waardoor deze geïnfecteerd kan worden door de kater. Een drachtige poes kan de ziekte via de placenta en daarna via de moedermelk overbrengen op haar kittens 

Wat zijn de symptomen?
Een week of vijf na de infectie voelen sommige katten zich enkele dagen lang niet helemaal lekker  en hebben ze wat verhoging. Sommigen  krijgen over hun hele lichaam opgezette klieren die maandenlang dik kunnen blijven. In de meeste gevallen volgt dan een periode van maanden of jaren waarin er niets lijkt te gebeuren. Als zich verdere symptomen ontwikkelen zijn deze meestal het gevolg van andere terugkerende infecties of ziekten doordat FIV de normale beschermende immuunreactie van de kat heeft onderdrukt.
De combinatie van symptomen van elke met FIV besmette kat verschilt enigszins, maar kan de volgende omvatten: – lusteloosheid, – gewichtsverlies, – conjunctivitis, – loopneus, – oorontsteking, tandvleesontsteking – diarree – vermagering –  huidinfecties. Hiernaast kunnen ook andere klachten optreden als gedragsveranderingen en bewegingsstoornissen. Ook tumoren worden bij FIVbesmette katten vaker gezien dan bij FIVvrije katten 

Hoe is FIV te diagnostiseren?
FIV kan worden gediagnostiseerd via een bloedonderzoek. 

Besmettelijk?
FIV is een besmettelijke ziekte en voorkomen moet worden dat katten, die positief zijn bevonden voor FIV, andere katten kunnen besmetten. Ze moeten gehuisvest worden zonder andere katten en mogen daarom ook niet naar buiten. De ziekte is niet besmettelijk voor mensen of andere huisdieren dan katten. 

Behandeling?
 De therapie bestaat uit het onderdrukken van de secundaire infecties met antibiotica. Er is momenteel in Nederland nog geen vaccin beschikbaar tegen FIV. 

Prognose
Kattenaids is helaas een dodelijke ziekte. Er zit echter vaak een lange periode, soms wel vijf jaar,  tussen besmetting met het virus en het ontwikkelen van ziekteverschijnselen en daarom  kunnen met FIV besmette katten  meestal nog een aantal jaren een goed leven hebben. Uiteindelijk zullen zij echter zo ziek worden dat zij aan de complicaties van de ziekte overlijden. 

Risico’s dieren uit het buitenland
Katten die uit hget buitenland komen hebben vaak in groepen geleefd waarin veel ongecastreerde katers rondllepen. Ze hebben dan ook aanzienlijk meer kans met FIV besmet te raken als een Nederlandse kat. Gezien de ernst van de ziekte raden wij u aan een kat uit het buitenland te laten testen op deze ziekte alvorens tot adoptie over te gaan.

Bestellen bij Zooplus en zo het Atlas Animal Project steunen? Klik dan op het Zooplus logo!zooplus.nl

U kunt ons helpen door een donatie via PayPal!
K.v.K. nr: 612.457.39
RSIN: 854268443