Like ons op Facebook!

FIP

 Wat is FIP ?

FIP is een ander woord voor een besmettelijke buikvliesontsteking. Het wordt veroorzaakt door een (gemuteerd) coronavirus. Er zijn twee vormen van FIP, de droge en de natte vorm.

Een natte vorm.
Dit is de acute vorm waarbij kleine bloedvaten vocht gaan lekken en er vrij vocht in de buikholte en/of borstholte ontstaat. Dit vocht is vaak geel en dradentrekkend. Katten met deze vorm van FIP zijn erg ziek. Ze hebben vaak hoge koorts en een dikke buik. Als er vocht in de borstholte zit zijn ze benauwd.
De droge vorm.
Dit is de chronische vorm waarbij er in verschillende organen door het hele lichaam kleine ontstekingen ontstaan. De organen waaraan dat veel voorkomt zijn de lever, de nieren, de ogen en de hersenen.

Hoe ontstaat het
Een gezonde kat raakt besmet door contact met de ontlasting of speeksel van zieke katten, nog voor deze zelf symptomen vertonen. Vaak weerstaat de kat de infectie en herstelt. Is zijn immuunsysteem om wat voor reden ook verzwakt dan kan het virus zich door zijn lichaam verspreiden. In eerste instantie lijkt de ziekte onschuldig en heeft de kat slechts wat diarree maar als het virus muteert ontstaat de ziekte FIP.
Als je honderd willekeurige katten van de straat zou halen dan zijn er gemiddeld tachtig die drager zijn van het coronavirus.. Deze katten zijn dus ooit in aanraking geweest met het coronavirus. 1 – 5 % van de seropositieve katten zal FIP kunnen ontwikkelen

Wat zijn de symptomen?
Symptomen kunnen zijn:

 • Slecht eten
 • Koorts
 • Slechte vacht
 • Lusteloosheid/sloomheid
 • Slechte groei
 • Vermageren
 • Oogontstekingen
 • Dikke volle buik door vocht in de buik
 • Benauwdheid door vocht in borstholte 
 • Gele slijmvliezen en huid
 • Braken en diarree
 • Epileptische aanvallen, als er ontstekingen in de hersenen zijn. Soms valt de eigenaar alleen een gedragsverandering op
 • onwillekeurige ritmische bewegingen van de oogbollen
 • Neurologische verschijnselen (verlammingen)

Hoe is FIP  te diagnostiseren?
Door bloedonderzoek valt FIP niet met 100% zekerheid vast te stellen. Zoals gezegd dragen veel katten immers het coronavirus bij zich zonder dat ze daardoor FIP ontwikkelen. De definitieve diagnose FIP kan alleen gesteld worden door het aantonen van het virus in weefsels. Dit kan dus alleen via biopten uit organen of bij sectie.

Besmettelijk?
Katten die besmet zijn met het coronavirus kunnen het virus uitscheiden via de ontlasting, speeksel en de urine. Andere katten kunnen het virus via de neus en/of bek opnemen. Iedere kat kan in contact komen met dit onschuldige coronavirus en daar wat diarree van hebben maar dus niet iedere kat ontwikkelt ook FIP. De ziekte is niet overdraagbaar op andere dieren dan katten of op mensen.

 Behandeling?
FIP is niet te behandelen. Katten die FIP hebben overlijden. Door middel van medicijnen die het immuunapparaat onderdrukken (oa. prednison) kunnen de symptomen van FIP verminderd worden. Secundaire problemen zoals ontstekingen, koortsaanvallen, nierfalen, leverfalen of epilepsie dienen symptomatisch behandeld te worden.

Prognose
Heeft de kat de natte vorm dan zal hij binnen enkele dagen tot weken overlijden en bij de droge vorm binnen een aantal maanden tot jaren.

Risico’s dieren uit het buitenland
Veel katten die uit het buitenland komen zijn daar in aanraking geweest met het coronavirus. Doordat ze vaak minder weerstand hebben en/of lijden aan stress hebben ze een verhoogde kans op FIP.

Bestellen bij Zooplus en zo het Atlas Animal Project steunen? Klik dan op het Zooplus logo!zooplus.nl

U kunt ons helpen door een donatie via PayPal!
K.v.K. nr: 612.457.39
RSIN: 854268443