Like ons op Facebook!

Ehrlichia

Wat is Ehrlichia? 
Ehrlichia(ook Ehrlichiose genoemd) is een ziekte die door teken wordt verspreid. De parasiet nestelt zich in de witte bloedcellen. Deze parasiet zie je vooral in het Caraibisch gebied en de landen rond de middellandse zee. In Nederland zijn de bewuste teken nog niet waargenomen. Maar ook in de beneluxlanden steekt de ziekte steeds vaker de kop op, vooral bij honden die in het buitenland zijn geweest.

Symptomen

De eerste symptomen volgen 5 tot 20 dagen na de besmetting en kunnen bestaan uit:

– koorts,

– rillingen,

– gebrek aan eetlust,

– neerslachtigheid

– bloedarmoede

– lymfklierzwelling

Deze symptomen zijn kenmerkend voor de acute fase van de ziekte.

De ziekte kan daarna overgaan in de chronische fase. Het is zelfs zo dat het voorkomt dat de acute fase wordt overgeslagen. De chronische fase kan zich uiten door bloedingen, algehele gewrichtsontstekingen, ernstige darmaandoeningen en vochtuittreding onder de huid. Ook neurologische afwijkingen als toevallen of moeilijk lopen komen voor, evenals problemen met de ademhaling of met het hart. 

Diagnose

Ehrlichiose wordt vastgesteld met bloedonderzoek. Soms komt het ook voor dat Ehrlichiose in combinatie met Leishmaniose gezien wordt of met babesiose.Daarom is het verstandig de hond bij bovengenoemde symptomen ook op die ziektes te testen.

Behandeling
Als u er op tijd bij bent is de ziekte in de acute fase goed te behandelen met een antibiotica- kuur en kan de hond vaak goed genezen. Wel moet u er voor zorgen dat de hond een goede weerstand houdt en moet u het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals prednison vermijden. Chronische gevallen zijn veel moeilijker te behandelen.

Prognose

Ehrlichiose heeft, wanneer de hond niet behandeld wordt, vaak een dodelijke afloop of wordt chronisch. De prognose wordt slechter naarmate de vorm chronischer wordt. Ook na een behandeling blijft de ziekte soms chronisch aanwezig. Er ontstaat dan een zeker evenwicht tussen de ziekteverwekker en het immuunsysteem van de hond. De ziekte kan opnieuw de kop opsteken als de hond om de een of andere reden een periode van verminderde weerstand doormaakt. 

Besmettelijk?

Er is echter geen directe besmetting mogelijk van hond naar mens of naar andere honden, hier is altijd een teek voor nodig. 

Risico’s dieren uit het buitenland.

Komt een hond uit een gebied waar Ehrlichia voorkomt dan moet rekening gehouden worden met een risico.

Gerenommeerde stichtingen die honden importeren uit een (sub)tropisch gebied zullen de honden testen op deze ziekte en de uitslag van de test in het paspoort van het dier zetten.

Wij raden adoptanten aan hier zorgvuldig op te letten. Want ook al lijkt een hond gezond, hij kan besmet zijn met ehrlichia en in een later stadium alsnog (erg) ziek worden.

Bestellen bij Zooplus en zo het Atlas Animal Project steunen? Klik dan op het Zooplus logo!zooplus.nl

U kunt ons helpen door een donatie via PayPal!
K.v.K. nr: 612.457.39
RSIN: 854268443