Like ons op Facebook!

Demodex

Wat is demodex

Demodex komt vrijwel uitsluitend bij de hond voor. Het wordt ook wel “jeugdschurft”  genoemd en is vaak zeer hardnekkig. In zeldzame gevallen zien we de demodex bij de kat. De mijten zijn niet met het blote oog te zien. Iedere hond draagt demodexmijten in kleine aantallen bij zich. Demodex geeft pas problemen als de mijten in aantal toenemen.

Het lijkt erop dat vooral jonge, kortharige, honden extra kans hebben op demodex..

Hoe ontstaat het

De verwekker van demodex is de demodex mijtZe leven van huidschilfertjes, haarcellen en bloed. De naam “jeugdschurft” is eigenlijk niet juist, want demodex kan bij alle leeftijden voorkomen. Het komt meestal bij jongere dieren voor. De infectie wordt meestal overgebracht van moederdier op de pups. Dit gebeurt waarschijnlijk in de eerste dagen na de bevalling.

Alleen als de weerstand van de hond verminderd is kan demodex toeslaan.

Symptomen.

Meestal uit demodex zich lokaal,  vaak op de kop en poten.  De huid is op die plaatsen kaal en rood en soms jeukt het. In ernstige gevallen wordt de huid bijna volledig kaal en en is bezaaid  met korstjes, schilfers en als die plekken worden geïnfecteerd met bacteriën kunnen etterende bulten ontstaan.. De hond voelt zich dan niet lekker.

Diagnose

Bij verdenking op demodex zal de dierenarts  een (diep) afkrabsel van de huid nemen en kan dan onder de microscoop zien of er demodexmijten in zitten.

Besmettelijk?

Besmetting van honden onderling is zeer onwaarschijnlijk. De infectie is ook niet gevaarlijk voor andere dieren en ook niet voor mensen.

Behandeling

De behandeling is meestal langdurig.

De behandeling zal gericht zijn op het doden van de demodex mijt en op het verhogen van de weerstand van de hond.

Veel middelen die gebruikt worden voor de bestrijding van demodex(bv. Extodex) zijn giftig en sommige hondenrassen, zoals collies, zijn allergisch voor deze middelen.

Uw dierenarts kan u adviseren wat betreft de meest geschikte behandeling en ook advies geven over het verhogen van de weerstand van uw hond.

Prognose.

Heeft de hond een lokale infectie dan heeft hij een goede kans op genezing.  De meeste honden genezen dan binnen twee maanden. Helaas is het zo dat bij 10% van de patiënten de infectie zich juist uitbreidt.

Als het lichaam al voor meer dan 50% is aangetast dan is de prognose beduidend minder goed en zal de hond gedurende langere tijd moeten worden behandeld. Bij jongere honden zijn de vooruitzichten beter dan bij honden die na hun 2e jaar demodex ontwikkelen.

Risico’s dieren uit het buitenland.

Veel pups die in het buitenland zijn geboren hebben een verminderde weerstand. Het komt dan ook regelmatig voor dat ze bij aankomst in Nederland demodex blijken te hebben of het ontwikkelen.

Bestellen bij Zooplus en zo het Atlas Animal Project steunen? Klik dan op het Zooplus logo!zooplus.nl

U kunt ons helpen door een donatie via PayPal!
K.v.K. nr: 612.457.39
RSIN: 854268443