Like ons op Facebook!

Babesiose

Wat is Babesiose 
Babesios, oftewel tekenkoorts, wordt veroorzaakt door een parasiet, die zich in de rode bloedcellen van honden nestelt en deze te gronde richt.

Hoe ontstaat het
Deze parasiet wordt overgebracht door besmette teken. Deze moeten dan wel minstens 20 uur vastgehecht hebben gezeten aan de hond.
Door de zachte winters komt deze teek sinds kort ook in Nederland voor. 

 Symptomen.
Een groot aantal verschillende symptomen kan optreden.
De volgende verschijnselen kunnen wijze wijzen op babesiose:
– koorts
 -slechte eetlust en soms braken 
bleke en soms gele slijmvliezen zijn bleek
– hoge hartslag
-sterk rood/bruin verkleurde urine. Dit komt, omdat de bloedkleurstof, die normaal in rode bloedcellen zit, door het kapot gaan van die cellen in het bloed komt

Diagnose
De dierenarts zal, bij verdenking van babiose, bloedonderzoek bij de hond doen. Hierdoor kan hij de parasiet zichtbaar maken in de rode bloedcellen.

Besmettelijk?
Babesiose is,  anders dan de ziekte van Lyme, niet overdraagbaar op de mens. Ook voor honden onderling is het overdraagbaarheids risico gering, uitsluitend via bloed – bloed contact kan de ziekte overgedragen worden.

Behandeling
In de eerste plaats is het belangrijk dat de behandeling snel gestart wordt. Hoe eerder u daarmee begint hoe groter de kans op genezing is. Neem daarom snel contact op met uw dierenarts als u vermoedt dat uw hond besmet kan zijn met babesiose. De behandeling bestaat uit 2 injecties Imidocarb® met een tussentijd van zo’n 10 dagen.

Prognose
Als babesiose op tijd ontdekt wordt, kan het goed genezen worden.
Bij niet-tijdige behandeling is het sterftepercentage hoog.
Als de hond de ziekte overleeft, blijven er helaas vaak chronische verschijnselen bestaan voor de rest van zijn leven. Dat kunnen zijn;
 – verhoogde hartslag
– opgezette lymfeklieren
– een vergrote milt
– onderhuidse bloedingen en bloedarmoede
– geelzucht
– zweren in de bek
– ademhalingsproblemen
Aan deze problemen overlijden helaas alsnog veel honden.

Risico’s dieren uit het buitenland.
Het risico dat honden de infectie rond het Middellandse Zeegebied en in  Frankrijk oplopen is een stuk groter dan in Nederland. Dat betekent dat u alert moet zijn op besmetting als u uw hond meeneemt op vakantie naar deze gebieden of er eentje adopteert die uit deze landen afkomstig is. 

Bestellen bij Zooplus en zo het Atlas Animal Project steunen? Klik dan op het Zooplus logo!zooplus.nl

U kunt ons helpen door een donatie via PayPal!
K.v.K. nr: 612.457.39
RSIN: 854268443