Like ons op Facebook!

Gif en honden

Gif en honden
Veel hondenbaasjes hebben wel eens meegemaakt dat hun hond stiekem iets had opgegeten en daar ziek van werd. Honden, en zeker buitenlandse honden, hebben vaak de gewoonte alles naar binnen te werken wat ze zoal tegenkomen in huis of op straat. Er zijn veel stoffen die in meerdere of mindere mate giftig zijn voor honden en deze lijst is zo lang dat het te ver gaat alles op te noemen wat slecht is voor een hond.
Elke hondenbaas weet ook wel dat, als een hond bv. chloor en muizengif eet hem dat niet goed zal bekomen. Maar wat veel baasjes niet weten is dat er ook meerdere voedingsmiddelen en planten giftig voor hun hond zijn.
Om maar een voorbeeld te noemen, chocola, en dan vooral pure chocola is zeer giftig voor de hond. De symptomen treden vaak pas na enkele uren op. Braken, hijgen, trillen en onrustig worden. Enorme dorst en een versnelde, onrustige hartslag. De hond kan zelfs aan een acute hartstilstand zeer plotseling sterven. Het is daarom zaak z.s.m. met een dier dat chocolade gegeten heeft naar een dierenarts te gaan. Indien er al symptomen zijn wordt de behandeling moeilijker en is de prognose slechter.  Voor een kleine hond is de gevaarlijke grens snel bereikt. 200 gram pure chocolade kan echter voor een hond van 30 kg ook fataal zijn. Zorg daarom met het oog op Valentijnsdag, dat chocolade buiten het bereik van uw huisdier blijft! Ook voor thee, koffie, cola en alcohol geldt een waarschuwing.
Wat ook giftig is voor honden zijn pinda’s en andere noten, vooral walnoten. Ook rauwe aardappels en aardappelschillen zijn zeer gevaarlijk. Gekookte aardappelen kunnen wel aan de hond worden gegeven, mits ze niet gezouten zijn.
Het is ook absoluut af te raden de hond rauw varkensvlees of rauwe vis te geven. Naast de hiervoor genoemde voedingswaren zijn er nog veel meer die beslist niet goed zijn voor uw hond.
Om er maar een paar te noemen:

 • Druiven en rozijnen
 • Pitten van diverse vruchten(bv. abrikozen)
 • Uien
 • Knoflook
 • Thee

In de lijst hierboven is niet al het voedsel genoemd dat giftig is voor uw hond, we hebben ons beperkt tot een aantal veel gebruikte voedingsmiddelen.
Wat je als hondenbezitter ook moet weten is dat er een behoorlijk aantal planten giftig zijn voor uw hond. Vooral pups happen graag in planten dus is het handig als de baas weet welke planten gevaarlijk zijn.
Verscheidene populaire kamerplanten zijn uitgesproken giftig voor uw hond zoals:

 • de dieffenbachia en dan zowel de bladeren als de steel,
 • de philodendron,
 • de tabakssierplant en
 • de gatenplant.

Veel gezinnen hebben rond de Kerst en in het voorjaar een kerstster en wat bolletjes, zoals hyacinten en narcissen in huis. Al deze gewassen zijn in minder of meerdere mate giftig voor uw huisdier.
Er zijn ook veel tuinplanten die giftig zijn voor uw hond.
Een van de aller-giftigste tuinplanten is de taxushaag. Deze plant draagt rode schijnbesjes en is populair omdat hij ook in de winter groen blijft. De plant is buitengewoon giftig en ook gezinnen met (kleine) kinderen wordt afgeraden deze plant aan te schaffen omdat de kinderen soms van de besjes willen snoepen.
Een paar andere populaire, doch giftige, tuinplanten zijn het buxusboompje, (minder dan een gram van dit boompje kan al leiden tot de dood van de hond), de monnikskap, het vingerhoedskruid en de rododendron.
Ook deze lijst van giftige planten is niet uitputtend. Er zijn op internet meerdere lijsten te vinden met een opsomming van giftige voedingsmiddelen en planten. Op de volgende website kunt u hierover uitgebreide informatie vinden:
http://www.dierendokters.com/vergiftiging-hond.html#Verklaring
Pas ook op met het geven van voor mensen bedoelde medicijnen en hieronder vallen ook pijnstillers aan uw viervoeter. Doe dit slechts na overleg met de dierenarts.
Het is nu winter en daarom is het goed te weten dat zowel honden als katten antivries voor de auto heerlijk vinden smaken. Als ze de kans krijgen zullen ze het oplikken en de dood treedt meestal al binnen een uur in.
Hoe je een vergiftiging bij een hond moet behandelen hangt af van het soort gif dat hij heeft binnengekregen. Als het een bijtend gif betreft(zoals zuren of afbijtmiddelen) mag u de hond beslist NIETlaten braken. Het is dan het beste de hond water te geven om het gif te verdunnen, met daarin opgelost een aantal tabletten Norit.
Bij een niet bijtend gif, zoals chocolade, medicijnen van hond of baas, ratten- , muizen- of slakkenkorrels, is het verstandig de hond zo snel mogelijk na inname te laten braken. Hiervoor kunt u het beste zo spoedig mogelijk contact opnemen met een dierenarts. De veiligste manier om uw dier te laten braken is d.m.v. een daarvoor geschikte injectie. Een oplossing van een theelepeltje zout in lauw water om een hond te laten braken kan beter niet gebruikt worden (of alleen in uiterste nood) vooral niet bij hondjes met een lichaamsgewicht van minder dan 10 kg, want dan bestaat een verhoogd risico op een levensgevaarlijke zoutvergiftiging! Zie de link hierboven!
Als uw hond bewusteloos is geef hem dan niets via de bek binnen.
Neem na het geven van de eerste hulp contact op met de dierenarts. Deze kan dan al alles gereedmaken voor de behandeling, zodat geen kostbare tijd verloren gaat. Als u met de hond naar de dierenarts gaat vergeet dan niet het gif, dat uw hond heeft binnengekregen, mee te nemen. Als uw hond gebraakt heeft neem dan ook wat braaksel mee.
Uw dierenarts kan, als dat noodzakelijk is, contact opnemen met een ‘vergiftigingencentrum‘ dat adviseert over de beste behandeling.

2 Responses to “Gif en honden”

 • Inge de Roos:

  Heej Curfs

  Moeilijk zo iets, maar is er niemand die contact met jou heeft die jouw beestje kan houden, of eens bij een dierenarts een advertentie ophangen, inslapen kan altijd nog, als ze heimwee krijgt…is het proberen zeker waard. Veel sterkte jij,
  Inge

 • Geachte Dierenvrienden

  Sinds 8 jaar heb ik een heel lief jack russeltje.afgelopen 2jaar ben ik enstig ziek geworden en zie de toekomst voor mijn hondje heel duister in. Het beestje is nooit alleen geweest we zijn zo gehegt aan mekaar dat is onvoorstelbaar. En bij andere mensen gaat hij gegarandeerd in van heimwee.Mijn keuze is het diertje een peinloos en snel einde te bezorgen zodat ik zonder zorgen en steeds moet denken hoe gaat het met hem. Wist ik maar een middeltje wat ons kon helpen. A.u.b denkt U niet van me wat een bruut het is erg genoeg zo’n vriend te verliezen. bvd curfs

Geef een reactie

Bestellen bij Zooplus en zo het Atlas Animal Project steunen? Klik dan op het Zooplus logo!zooplus.nl

U kunt ons helpen door een donatie via PayPal!
K.v.K. nr: 612.457.39
RSIN: 854268443