Like ons op Facebook!

Sproeiende kat

Sproeiende kat
Het hebben van een kat is doorgaans heel leuk. Minder leuk wordt het wanneer je een kat hebt die in huis sproeit. Helaas is het een van meest voorkomende problemen waarmee kattenbaasjes worden geconfronteerd. We krijgen regelmatig de vraag voorgelegd waarom katten dit doen en vooral, hoe je het de kat kunt afleren. 

Wat is sproeien?
Als een kat sproeit staat hij in het algemeen rechtop en plast recht naar achteren een kleine hoeveelheid urine tegen voor voorwerp en trilt tijdens het sproeien meestal met de staart.
Echter, ook in zittende houding kan een kat sproeien.
Deze urine heeft een penetrante lucht. 

Welke katten sproeien.
Sproeien wordt het meest gezien bij ongecastreerde katers. Toch komt sproeien ook bij een op de tien ongecastreerde katers voor en, hoewel minder vaak, zijn er ook poezen die sproeien. 

Waarom sproeit een kat
De meest voorkomende reden waarom een kat sproeit is het “markeren”van zijn territorium. Op zich is sproeien daarom normaal kattengedrag. 
Katten gebruiken mu eenmaal geuren om met elkaar te communiceren. Het sproeien gebeurt (gelukkig) meestal buitenshuis.
Markeren doen katten niet alleen met urine maar soms ook met ontlasting.
Daarnaast kunnen katten markeren door aan voorwerpen te krabben en kopjes te geven. Dat kunnen ze omdat ze aan de zijkant van de kop en onder de pootjes klieren hebben, waarmee ze zogenaamde feromonen afzetten op plaatsen waar ze krabben en/of wrijven.
Als een kat in huis sproeit zijn er twee mogelijkheden waarom hij/zij dit doet:
– er is een medisch probleem
– de kat is gestrest en onzeker over zijn territorium.
Deze stress kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt doordat er meerdere katten in huis zijn die het niet eens zijn over de grenzen van hun territorium.
Maar er kunnen veel meer oorzaken zijn waardoor de kat zich gestrest voelt. Een verhuizing wordt als stressvol ervaren maar ook wijziging van de samenstelling van “zijn” gezin of de aanschaf van een hond of nieuwe meubels.
Ook verlatingsangst komt bij katten voor en kan een aanleiding tot sproeien zijn.
Zelfs de buurkat die hij vanuit het raam ziet kan stress veroorzaken en de kat tot sproeien brengen. 

Hoe voorkom je dat de kat gaat sproeien
–   omdat sproeien het meest gedaan wordt door ongecastreerde katers is het raadzaam uw kat in elk geval te laten castreren. Dat kunt u laten doen vanaf het moment dat uw kat een maand of zes is.
–   als u overweegt om voor uw kat een soortgenootje als gezelschap aan te schaffen bedenk dan dat het mogelijk is dat uw kat daar niet goed op reageert en kan gaan sproeien.
–   omdat sproeien minder voorkomt bij katten die ook naar buiten kunnen verdient het aanbeveling om, indien mogelijk, uw kat naar buiten te laten gaan of een ren buiten voor hem te maken.

Hoe stop je het sproeien van de kat
Allereerst moet je door dierenarts laten uitsluiten dat er een medische probleem(zoals blaasontsteking) is waarom de kat sproeit.
Probeer daarna de reden te vinden waarom uw kat zich zo gestrest voelt dat hij is gaan sproeien.
Soms is dit moeilijk of kan de oorzaak niet weggenomen worden.
Als u er niet achter kunt komen waarom uw kat sproeit verdient het aanbeveling een  kattengedragsdeskundige te raadplegen. 

De plaatsen waar uw kat sproeit
Meestal sproeien de katten op (een aantal) vaste plaatsen. Als u er achter bent welke dat zijn
moet u ze grondig schoonmaken(niet met ammoniak, dat vinden katten juist lekker
 ruiken). U moet ze ook niet schoonmaken met een  ander geurend schoonmaakmiddel want dat zal voor de kat juist een aanleiding zijn deze plaats nogmaals te markeren. Gebruik voor het schoonmaken daarom een enzymhoudend schoonmaakmiddel. (bv Biotex). Daarna  is het goed de plekken af te nemen met pure alcohol.  Het bespuiten van de sproeiplekken met Urine-off(verkrijgbaar bij uw dierenarts) wil ook nog wel eens helpen.
Vervolgens moet u de sproeiplekken minder aantrekkelijk maken voor kat. U kunt een reepje aluminiumfolie op de sproeiplek bevestigen, dan schrikt de kat als hij ertegenaan sproeit. U kunt een etensbakje op de sproeiplaats zetten of er zijn favoriete speeltje neerleggen.
Ook kunt u een watje langs de mondhoeken van de kat halen en zelf de plek markeren met de geur van de kat. Dan ziet de kat minder noodzaak dat zelf nog eens te doen.
Veel mensen hebben een goed resultaat behaald met een Feliway spray of verdamper.
Dit middel werkt op basis van feronomen waardoor uw kat zich op zijn gemak gaat voelen. Het loont dus zeker de moeite zo’n middel te proberen.

 Medicijnen
In sommige gevallen hebben kalmerende middelen een gunstige invloed op het sproeigedrag van uw kat. Met het kalmerend middel Clomicalm worden vaak goede resultaten geboekt.
Wij bevelen aan pas tot de toediening daarvan over te gaan na het raadplegen van een gedragsdeskundige en in overleg met de dierenarts. Want het geven van medicijnen zonder dat u weet waarom uw kat sproeit lost het probleem meestal niet op. 

Wat u NIET moet doen
–       U moet de kat niet straffen als hij sproeit. De kat sproeit niet om u te treiteren. Als u ziet dat hij wil gaan sproeien kunt u wel voorkomen dat hij het gaat doen door hem bijvoorbeeld op te pakken en op de kattenbak te zetten.
        Het straffen heeft geen zin omdat de kat sproeit uit stress. Straf zal hem alleen maar meer stress bezorgen.
–       Als u de kat op de kattenbak zet, houd hem dan niet vast. Daardoor kan uw kat   juist een hekel aan de kattenbak(of aan u) krijgen. 

Tot slot
Met dit artikel hebben wij duidelijk willen maken dat een kat niet sproeit om u te pesten. Katten die in huis sproeien doen dit uit stress en frustratie. Het is belangrijk de oorzaak van de stress te achterhalen om het probleem op te kunnen lossen.
Hoe eerder u actie onderneemt hoe beter. Dit om te voorkomen dat het sproeien voor de kat een gewoonte wordt.

14 Responses to “Sproeiende kat”

 • Corinne:

  Hier ook 2 broertjes die zijn gaan plassen echt 1 groot drama heb echt alles geprobeerd stekkers getoffspray urineoff biotex maar wat nu wel helpt is op de plekken aluminiumfolie met azijn op de plekken en ik spuit dagelijks de plekken in waar ze ooit geplaatst hebben je moet hier wel consequent in zijn en de folie laten liggen en blijven spuiten met azijn verder doe ik een dubbele dosis Bachdruppels door het voer ik kan nog niet zeggen dat het over is bij 1 kat wel maar die andere nog niet die is er ook meebegonnen nadat zijn broertje was begonnen. Ikzelf kan er dd ene dag beter tegen dan de andere maar blijf het nog even proberen want het idee dat ze weg zouden moeten maakt mij nog zieker. Heb m’n hele leven tussen d’r katten gezeten maar dit is compleet nieuw voor me. Ik wens iedereen sterkte en de tip azijn

 • Het enig dat ik weet dat helpt, kost geen geld maar wel tijd. Het is een Pavlov systeem. Houdt goed in de gaten wanneer de kat naar zijn bak gaat en geef hem, als hij eraf komt iets wat hij heerlijk vindt. Houdt dit vol. Naar zijn bak gaan betekent zo gauw als hij dit doorkrijgt ‘iets lekkers krijgen’. Mijn kater Pieter ging vaak gewoon eventjes op zijn bak zitten of piste in etappes om (meer) lekkers te krijgen. Geef het. Ook al belazerd hij de boel en heeft hij niets gedaan. Maak zo de bak zeer aantrekkelijk voor hem. Dit help echt en kost geen € 49,00! Dat is wat iemand vraagt voor een boekje waarin hij schrijft wat je moet doen om de kat te laten ophouden met pissen en sproeien in huis. Tja, ik zal maar niet zeggen wat ik van deze persoon denk.
  Zie ook http://www.vermistekaters.nl
  Rob Keyzer
  Schrijver van onder andere ‘Help, Pieter is weg’ een gratis boek over de plotselinge verdwijning van twee katers, dat inmiddels door bijna 25 duizend mensen in gedownload. Ook Pieter plaste niet altijd op de bak.

 • Amber:

  Mijn kat sproeit in het huis, ik ben een kind en mijn ouders willen dat de kat naar een ander baasje gaat. Ik wil dat niet ! Mijn vader straft hem meestal . Dan zeg ik : ‘Niet doen.’ En ik wil graag dat mijn kat blijft… Hij doet het vaak bij computers en kastjes!

  Heeft u nog tips om het te stoppen?

 • Henny:

  Ik heb een gecastereerde kater van 4 jr . Hij sproeit ook overal tegen aan , op de trap , tv , in de badkamer, op het aanrecht enz , enz Dit is erger geworden sinds we nieuwe buren hebben die ook een kater hebben. Ik kan dus het echte probleem niet aanpakken. De buren proberen hun kat ‘s nachts binnen te houden zodat hij niet bij ons aan de deur staat te miauwen , maar overdag kan dit niet . Heb geen idee hoe ik er mee aan moet.

 • admin:

  Beste heer of mevrouw Hogendoorn, dit probleem kan verschillende oorzaken hebben. Sommige van die oorzaken zijn goed te verhelpen. Maar de enige die je daarin goed kan adviseren is de dierenarts. Ik hoop dat he bereid bent met de poes daarheen te gaan.

 • Monique Hogendoorn:

  Geachte. Ik heb een vraag over een poes die gesteriliseerd is. Zij maakt zichzelf niet schoon en zit altijd onder uitwerpselen. Deze moet ik verwijderen dat doe ik met baby doekjes. Tijdens het verwijderen of kort scheren of aaien sproeit zij bruine drap die uit de anus lijkt te komen je moet dus echt uitkijken voor viezigheid die zij spuit ze gaat trillen en dan komt het. Nu zit het raam en gordijn onder en moet ik gaan wassen. Ook kan ik haar niet aaien want zij geeft altijd aan iedereen en ook aan de hond haar achterste zij poogt de hond zo te laten likken wat ik echt afschuwelijk vind. Zij is nu 6 en ik overweeg echt uit hygiëne de poes weg te doen.Ik heb haar speciaal laten helpen als kitten maar het is echt een vies dier. Bij het aaien zit je meteen onder de bruine poep die zij spuit. Heeft U een tip? dank U Hogendoorn

 • Liesbeth:

  Ongecastreerde katers sproeien, dat is hun natuurlijke gedrag. Daar kun je niets tegen doen. Daarom worden katers gecastreerd omdat niemand een sproeiende kater in huis wil. De enige oplossing is om deze kater te laten castreren. Als de baasjes bekend zijn kun je die aanspreken. Anders zou ik hem laten ophalen door de dierenambulance. Die kunnen kijken of hij gechipt is en de baasjes aanspreken. Maar, zoals gezegd, natuurlijk gedrag kun je niet corrigeren., dat is hetzelfde als een vogel verbieden een ei te leggen.

 • Ellen Schoonbrood:

  wij hebben zelf 3 ‘geholpen’ poezen, maar worden gek van een ongecastreerde kater hier ergens uit de buurt die overal tegenaan sproeit, achterdeur, voordeur, ramen, schuurdeur, alles ruikt naar de kattenpis, na vier jaar van alles te hebben geprobeerd, ( allerlei soorten kant en klare middeltjes, zilverfolie, koffiedrab, mottenballen, knoflook, azijn) ben ik inmiddels ten einde raad, hoe krijg ik deze kater uit mijn achter en voortuin? Ook onze buren klagen over deze kater.

  Alvast bedankt, groetjes Ellen

 • admin:

  Het beste kun je de sproeiplaats schoonmaken met een enzymhoudend schoonmaakmiddel. (bv Biotex).
  Je hebt flesjes, genaamd Urine off. Als je dat er op spuit zullen de katten op die plaats niet (meer) sproeien.

 • Efrem:

  Beste,

  Buiten het huis hebben wij last van sproeiende katers. Als ze tegen het raam van de slaapkamer sproeien, dan stinkt heel de kamer en het huis. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de kater(s) er niet meer sproeien met behulp van schoonmaakmiddelen en andere?

  Groeten,
  Efrem

 • Nienke:

  Onze poes Puck sproeit ook, maar dan niet op spullen in huis, maar op ons..
  Eerst was manlief de enige die deze toch wat ranzige aangelegenheid moest ondergaan, maar nu heeft onze dame ook mij ontdekt… is er een specifieke aanleiding waarom poezen op de baasjes sproeien..? ( Dominantie bijv.. ) en zal dit dan ook verholpen worden door een sterlisatie…

 • admin:

  Hallo Monique, ik herken het probleem helaas maar al te goed. Ik heb zes katten en een aantal daarvan vertoont hetzelfde gedrag als jouw katten. Zelfs een van de poezen sproeit! Er zijn een paar dingen die je kunt doen maar die helpen dus niet altijd. Het eerste advies is om te zorgen dat je altijd 1 kattenbak meer hebt dan je katten hebt, dus in jouw geval drie bakken. Houd die schoon! Wast bij ons wel helpt is het gebruik van het middel urine off. Maak eerst de sproeiplekken schoon met een neutraal middel, dus geen ammoniak. Je kunt ook wat valeriaan in de kattenbakken strooien daar zijn de meeste katten erg gek op en dat verleidt ze vaak de bak op te gaan.
  Sterkte!

 • Monique:

  Wij hebben 2 gecastreerde katers in huis. Het zijn 2 broertjes uit 1 nest. Beiden zijn zij gaan sproeien na de castratie. Dit niet meteen maar maanden daarna…. Inmiddels sproeien ze echt overal, op het aanrecht tegen mijn tegels, tegen de tv, tegen mijn stoelen, tegen de deuren, gordijnen, kasten, werkelijk overal! Op dit moment heb ik een punt bereikt waarop ik echt aan het overwegen ben de katten beide weg te doen… Dit gaat me absoluut tegen mijn gevoel in, ik ben namelijk stapel op ze… Maar ze drijven me echt tot wanhoop! Elke dag, echt elke dag weer loop ik sproeiplekken schoon te maken. Feliway heeft een paar maanden uitkomst geboden (de verdamper) ik heb nu ook de spray er bij gekocht, maar niets helpt. HELP!!!!!!!!! Ik ben echt wanhopig…. Het zijn overigens buitenkatten, dus krijgen beweging genoeg en poepen en plassen buiten, alleen sproeien binnen…. s’Nachts zijn ze altijd binnen. Heeft u misschien nog een suggestie? Ik weet het namelijk echt niet meer…
  Mvg. Monique.

 • Cock:

  Net uw artikel gelezen. Zie er geen oplossing in voor onze katten.
  Wij hebben 10 jaar terug twee raskatten (broertjes) gekocht. Het zijn echte buitenkatten.
  De laatste anderhalf jaar sproeien ze werkelijk het hele huis vol. We dekken de banken af, sproeien geurtjes op de plekken. Maar het is gewoon niet bij te benen. Ze sproeien na verloop van tijd gewoon weer ergens anders. Ze zijn overigens allebei gecastreerd. Wij zijn langzamerhand ten einde raad. Het zijn leuke lieve beesten, maar dit kan echt zo niet langer. Zonder een adequate oplossing die wij nog altijd niet hebben ontdekt, zullen ze uiteindelijk het huis uit moeten.
  Hebt u wellicht nog een suggestie?
  Groet,
  Cock

Geef een reactie

Bestellen bij Zooplus en zo het Atlas Animal Project steunen? Klik dan op het Zooplus logo!zooplus.nl

U kunt ons helpen door een donatie via PayPal!
K.v.K. nr: 612.457.39
RSIN: 854268443