Like ons op Facebook!

Omgang met de buitenlandse hond

Honden uit het buitenland hebben vaak een andere aanpak nodig. Ze  zijn tijdens hun leven in het buitenland geconfronteerd met veel geweld  waardoor ze angstig zijn en weinig vertrouwen in mensen hebben en dat met name in mannen.
Vaak hebben ze hun leven op straat doorgebracht en moesten ze voor hun eigen eten zorgen. Weggejaagd, geslagen, gestenigd etc.
Kortom, een dier met een rugzak(je).
Als je buitenlandse hond niet wil komen, wil het vaak helpen als je door de knieën gaat (klein maken)en vrolijk, uitnodigend de naam roept. Het dier weet niet als het komt of het een liefkozing of een schop krijgt. Het vertrouwen moet groeien. Ook iets lekkers wil helpen.
In het nekvel pakken als correctiemiddel is af te raden. Deze dieren hebben met veel geweld te maken gehad en dit correctiemiddel is zeer bedreigend.
Het is een puzzel uit te zoeken, waar je buitenlandse hond goed op reageert, als het iets doet wat je niet prettig vindt. Meestal is het veranderen en aanpassen van de omgeving of van je houding beter. Dit om de druk en daardoor stress van het dier niet te verhogen.
Als wij een hond in opvang krijgen en deze is bang en niet graag alleen, dan laten we het dier bij ons in de buurt slapen. Na een paar dagen, als het gewend is, verhuizen we het langzaam naar de plek waar we willen dat het slaapt.
Ook wil een lampje of de radio zachtjes aan helpen bij verlatingsangst.
Meestal is het eten de eerste tijd een probleem. Vaak diarree en soms jeuk en kale plekken.
In andere landen groeien honden meestal op met eten wat overblijft van de mensen. Ook als ze op straat leven, eten ze wat er te vinden is.
In Nederland krijgen ze goedbedoeld, de rijke (vaak dure) hondenbrok met allerlei toevoegingen en daardoor  raken ze vaak aan de diarree  of ontwikkelen een overgevoeligheid.
Hun darmen kunnen dit goede voer niet goed verwerken.
Wij geven in dit geval een basisvoer (vaak een veel goedkopere brok) of eten van de tafel met een vitaminepil. Ook stukjes fruit, aardappel, groente of i.d. is lekker.
Heel vaak hebben de darmen zich na een aantal maanden aangepast. 

Margreet Scheeringa(opvanggezin)

3 Responses to “Omgang met de buitenlandse hond”

 • René:

  Als de hond uit het buitenland gewent is van de straat te eten of met de pot mee en je wilt hem dan toch graag uitgebalanceerd voer geven zoals bv Eukanuba, dan lijkt het mij zinvol om die kant en klare brokken te pletten en in kleine hoeveelheden en vervolgens steeds meer, door de
  ‘mensenvoeding’ te doen om ze zo langzaam te laten wennen.

 • Yvonne:

  Wat een werk hebben jullie gehad zeg!
  Maar even terugkomend op het voer, wij geven onze honden (van mijn kinderen en onze hond) elke dag een pond vers vlees, met event. pens, vis, rundvlees, hertenvlees, alles zit er door, ook botten en vitaminen.
  Deze pakjes kopen wij per (halve) krat en doen dat met elkaar wat scheelt in de bezorgkosten.
  Ze doen er een moord voor, maar ja in de natuur eten de wolven toch ook rauw vlees…
  Ze glimmen als een spiegel en hun gewicht blijft gelijk, moeten ze afvallen geef je minder, wij doen een half pond ‘s morgens en een half pond ‘s avonds, ideaal. Ze krijgen er geen brokken bij, alleen vlees dus.

 • Eliane:

  Onderstaande tekst VERSE VOEDING, helpt super goed tegen “verteringsproblemen”
  Als groenten neem ik soepgroenten uit de diepvries, handig. Bij de koolhydraten en groenten doe ik 1/3 meer dan opgegeven, omdat hij enorm snel groeit en energie verbruikt. Als je tegen het werk aanziet
  is naar het schijnt KVV voeding ook heel goed maar dat weet ik niet uit eigen ervaring.

  Eliane

  De verse voeding voor de hond of de kat bestaat uit :
  RAUW VLEES :* liefst taai stoofvlees waar nog pezen of vezels aanhangen.
  *Kip: liefst gekookt tenzij het bio-kip is. Twee maal per week kip is voldoende
  *Rood vlees : moet zeker nog goed rauw zijn binnenin en mag dus ongekookt gegeven worden.
  *Orgaanvlees zoals lever of niertjes : Een keer per week.
  Liefst één maal per week wordt er eens geen vlees gegeven. Er kan ook één keer per week vis gegeven worden. Gekookt of rauw. Er wordt absoluut geen melk gegeven (tenzij kittenmelk aan kleine katjes) en geen varkensvlees. Aan jonge honden mag er 30-40 gram vlees per dag per kilogram gewicht gegeven worden. Eens ze volwassen zijn, wordt dat ongeveer 15 gram per kilogram. Eens ze ouder worden, mag dat verminderd worden naar 10 gram per kilogram. Katten mogen meestal ongeveer 70-80 gram vlees per dag hebben.
  KOOLHYDRATEN : -ongeveer 5 gram per kilogram
  -voor katten ongeveer 20gram
  *gekookte rijst, gekookte spaghetti, gekookte aardappelen
  *oud grof brood
  GROENTEN : -licht gekookt
  -alle groenten zijn mogelijk, tenzij kool
  -moet 1/4e van het rantsoen zijn bij jonge honden, 1/3e voor volwassen honden en 1/2e voor obese honden.
  EXTRA’S : magere yoghurt, botermelk voor jonge dieren
  1 koffielepel olijfolie of lookolie
  rauw worteltje of appel : liever dit dan kunstmatige rotzooi

  Deze hoeveelheden zijn berekend om geen extra voeding bij te geven. Indien er toch,om praktische redenen, gedeeltelijk kunstmatige voeders gegeven worden, dan moeten die hoeveelheden uiteraard aangepast worden. De verse voeding heeft het grote voordeel dat het een levendige voeding is die de darmflora veel beter stimuleert. Honden eten dit veel liever omdat er veel meer afwisseling in zit en vooral omdat zij als roedeldieren graag hetzelfde voedsel eten dan de rest van de groep, het gezin. De maaltijd is dan ook een belangrijk moment voor de opvoeding van de hond. Door de hond gedeeltelijk dezelfde voeding te geven als zijn baasje maar duidelijk nadat die gegeten heeft, wordt er een duidelijk signaal gegeven aan de hond dat hij onderaan in de rangorde staat en dus moet gehoorzamen aan de mensen. Een omschakeling van kunstmatige voeders vol smaakstoffen naar verse voeding verloopt meestal vrij vlot bij honden, maar geeft veel meer problemen bij de kat. In kattenvoer zitten nog veel sterkere smaakstoffen omdat katten veel kieskeuriger zijn en de ontwenning van die smaakstoffen gaat niet altijd vlot. Begin dan best met vooral vlees en spaghetti om daarna ook geleidelijk een klein beetje groenten en andere dingen bij te voegen. Verse voeding geven aan uw huisdier betekent zelf bewust nadenken over de gezondheid van uw dier. Het kost zeker niet meer geld(buiten het vlees kunnen tafelresten genomen worden) maar het kost wel een klein beetje moeite. De voldoening bij het dier en zijn baasje is des te groter. Het belangrijkste nadeel hier is dat op lange termijn ook deze voeding niet volledig genoeg is. Het vlees is meestal te mals en te weinig voorzien van taaie vezels en een carnivoor heeft ook behoefte aan rauwe, al of niet gemalen, beenderen

Geef een reactie

Bestellen bij Zooplus en zo het Atlas Animal Project steunen? Klik dan op het Zooplus logo!zooplus.nl

U kunt ons helpen door een donatie via PayPal!
K.v.K. nr: 612.457.39
RSIN: 854268443