Like ons op Facebook!

Baknijd

We spreken van “baknijd”als een hond zijn voerbak (fel) verdedigt uit angst dat zijn voer wordt afgepakt. Dit gedrag zie je toch wel vaak bij buitenlandse honden die uit omstandigheden komen waarin het voedsel schaars was. De nieuwe omstandigheden waarin de hond terecht komt(nieuw huis, andere honden) kunnen dit gedrag versterken. Baknijd heeft te maken met vertrouwen en wantrouwen. Een hond die zijn voerbak tegenover u wil verdedigen heeft er, om welke reden dan ook, geen vertrouwen in dat u hem zijn voer niet af zult pakken.  Veel baasjes, die geleerd hebben dat zij de roedelleider moeten zijn koesteren de mening dat zij om hun positie te behouden met geweld de hond moeten dwingen het verdedigen op te geven. Het enige dat zij daarmee bereiken is dat het wantrouwen van de hond steeds groter wordt. Het is goed als mensen zich realiseren dat het verdedigen van het voer niets met rangorde te maken heeft maar een volstrekt natuurlijk gedrag is. In een troep wilde honden of wolven mag namelijk het ranghoogste dier eerst eten. Het eten dat over blijft, is voor de ranglagere. Daarbij geldt een vaste regel: wat je eenmaal hebt gekregen blijft van jou! Dus als een ranghogere hond een ranglagere hond toestaat te eten, zal de ranghogere hond het daarna niet meer afpakken.
Het is daarom onnatuurlijk te eisen van de hond dat hij, zonder te protesteren, bereid is zijn zojuist gekregen voer weer af te staan.
De hond zal de baknijd opgeven als hij er vertrouwen in heeft dat zijn voer niet zal worden afgepakt. Er zijn verschillende manieren om dit vertrouwen op te bouwen. 

Krijgt u de hond als pup dan kunt u er hem aan wennen dat u zijn voerbak af en toe aanraakt terwijl hij eet. Pak de voerbak echter nooit weg. U kunt zijn vertrouwen winnen door hem een beetje voer te geven en, als dat op is, de bak bij te vullen. De hond gaat zo de aanwezigheid van u tijdens het eten als iets positiefs ervaren. In de volgende fase ga je naast de hond zitten en je houdt je gewoon stil. Je aait de hond daarbij niet en maakt geen oogcontact.
Zo leert u de hond vertrouwen en maakt u hem duidelijk dat u, als u in de buurt bent, zijn voerbak met rust laat en hem juist iets extra’s zult geven. 

Het kan ook zijn dat u de hond op latere leeftijd krijgt en dat de hond al baknijd heeft. Vaak worden dan ook andere “bezittingen” door de hond verdedigd. Heel veel buitenlandse honden hebben de gewoonte hun speeltjes en kauwbotjes te verzamelen en te verstoppen op een speciaal plaatsje.
Het beste dat u qua voeren kan doen is de hond in een aparte ruimte eten te geven. Tijdens het eten moet u dan de hond met rust laten. Doe dit gedurende een aantal weken en gebruik die tijd om de hond aan u te laten wennen en hem het vertrouwen te geven dat de omgeving “veilig” is. Bij veel buitenlandse honden zal de baknijd dan vanzelf al minder worden.
De manier om pups te leren dat u geen gevaar bent voor zijn voer kunt u ook toepassen op de oudere hond die al baknijd ontwikkeld heeft.Een aanvullende tip is om, als de hond zijn bak ongestoord heeft leeggegeten, de woorden “ kijk eens. lekkers” te roepen. Het lekkers legt u dan in zijn bak. Wil de hond niet dat u bij zijn bak komt, leg het lekkers dan in het begin naast de bak. Op deze manier zal leren dat uw komst iets extra’s betekent en verdwijnt de behoefte zijn voer te verdedigen. Als deze “therapie” positief verloopt, is het aan te raden ook de overige huisgenoten op deze wijze met de hond te leren omgaan.

Geef een reactie

Bestellen bij Zooplus en zo het Atlas Animal Project steunen? Klik dan op het Zooplus logo!zooplus.nl

U kunt ons helpen door een donatie via PayPal!
K.v.K. nr: 612.457.39
RSIN: 854268443