Like ons op Facebook!

Agressie bij honden

De ergste gedragsstoornis waarmee hondenbezitters te maken kunnen krijgen is agressie.
Er zijn meerdere vormen van agressie en even zovele oorzaken.
Het is goed je te realiseren dat bijten op zich een normaal honds gedrag is. Als een hond zich bedreigd voelt kan hij kiezen tussen vluchten of aanvallen. Waar de hond op dat moment voor kiest hangt o.a. af van waar hij is (in zijn eigen huis voelt hij zich sterker) en ook met de ervaringen die hij in het verleden heeft opgedaan met een bepaald gedrag. Ook maakt het verschil tot welk ras de hond behoort. Een Dobermann is doorgaans feller dan een poedeltje.
Het is goed te beseffen dat honden roedeldieren zijn. Elke hond neemt in een roedel een bepaalde plaats in. De hond bepaalt die plaats door zijn lichaamstaal naar de roedelgenoten toe.
De hoogste rang die een hond kan “verdienen” in een roedel is de alfa status.
Wanneer een hond zich in een gezin bevindt zal hij dat gezin beschouwen als zijn roedel.
Hij zal gaan uitzoeken wat zijn sociale status binnen die roedel is. Hij zal de neiging hebben zijn status te verhogen door de “laagsten in rang”van het gezin te intimideren en vaak zijn dat de kinderen.
Voor de baasjes is het belangrijk hier goed op te letten.
Als de hond gromt naar een kind of zijn speelgoed naar het kind toe verdedigt moet hij onmiddellijk gecorrigeerd worden.
De hond moet weten dat hij de laagste sociale status heeft binnen het gezin.
Het is belangrijk te beseffen dat wanneer de hond er in slaagt een dominantere status te verwerven straffen niet meer helpt om hem te corrigeren. U zult de hond dan nooit meer voor 100% kunnen vertrouwen.. 

Vormen van agressie
Er zijn verschillende vormen van agressie.  Honden kunnen agressief zijn naar mensen of naar soortgenoten. De eerste vorm is ontoelaatbaar. De tweede vorm heeft vaak te maken met dominantieproblemen binnen de roedel van het gezin.
Hieronder staat wat informatie over de meest voorkomende vormen van agressie.
Een vorm die je vaak ziet is de territoriale agressie. Dit uit de hond door te grommen en zijn tanden te laten zien aan dieren of mensen die in “zijn” territorium komen. Ook de gezinsleden worden door de honden op deze manier beschermd. Trekt de indringer zich niets aan van de signalen die de hond uitzendt dan loopt hij de kans te worden gebeten. De oorzaken van dit gevaarlijke gedrag kunnen verband houden met het ras waar de hond toe behoort. Er zijn hondenrassen, zoals de Duitse herder, die meer ‘territoriaal’ gericht zijn dan andere rassen.
Er zijn ook honden die dominant agressief zijn.
Of dat zo is kun je zien aan de lichaamstaal van de hond.
Hij gaat rechtop staan, maakt zich groot en de oren staan naar voren. Hij draagt de staart hoog en hij borstelt, d.w.z. dat hij de nekharen overeind zet. Hij staart gefixeerd naar zijn “tegenstander” en vaak trekt hij grommend de lippen op.
Een tweede belangrijke vorm van agressie is de angstagressie.
Ook dit kun je zien aan hun lichaamstaal.
De hond legt de oren naar achteren of plat op zijn kop. Een angstige hond vermijdt oogcontact en heeft de staart vaak tussen de achterpoten. Hij zal zich klein maken en soms urineert de hond zelfs uit onderdanigheid.
Toch gebeurt het ook dat een hond die lijdt aan angstagressie zichzelf overbluft en doet alsof hij dominant is. Een angstige hond zal bijten als hij zich bedreigd voelt en geen kans ziet weg te komen.
Een hond die gestrest is en niet weet of hij zal vluchten of juist aan zal vallen gaat soms ‘tongelen’. Tongelen doet een hond als het puntje van zijn tong in een snelle beweging naar zijn neus beweegt en weer terug. 

Preventie van agressie
In de eerste plaats is het belangrijk de juiste hond bij de juiste baas te plaatsen.
Het is niet aan te bevelen een pitbull te plaatsen bij een oude lieve dame. Evenmin is het raadzaam een pitbull te plaatsen bij een man die graag stoer wil zijn.
Een jachthond moet bij een baas geplaatst worden die er graag op uit trekt.
Het is ook belangrijk dat de hond, zeker als hij gedurende de eerste 14 weken onvoldoende gesocialiseerdis, zo snel mogelijk kennis maakt met vreemden, kinderen en andere honden en/of katten.
Voer geen handelingen uit die bedreigend kunnen overkomen op een hond:
–         Kijk een hond die je niet kent of niet helemaal vertrouwt niet recht aan
–         Als een hond angstig is laat hem dan met rust.
–         Vermijd gebaren van bovenaf, zoals aaien over de kop. Dit kan de hond opvatten als een teken van dominantie. Buitenlandse honden kunnen dit gebaar ook opvatten als een poging hen te slaan, want dat hebben ze in het land van herkomst vaak meegemaakt. 

Opvoeding
Een goede opvoeding is een hele belangrijke voorwaarde om een fijne hond te krijgen.
Ook zal duidelijk zijn dat deze fijne huisgenoot de laagste in rang van het gezin hoort te zijn. Een deskundige deed ooit de uitspraak dat een hond niet zozeer liefde nodig heeft als wel duidelijkheid.
De belangrijkste socialisatiefase van een pup ligt tussen de 4 en 14 weken.
Als de pup in die periode niet voldoende wordt gesocialiseerd bestaat de kans dat hij mensen en/of andere honden nooit volledig zal leren vertrouwen. Dat is ook de voornaamste reden waarom sommige honden die uit het buitenland komen, hun hele leven lang enigszins angstig blijven. Ook leert een hond in deze fase zijn beet te beheersen. Het is vrijwel onmogelijk een oudere hond dit alsnog bij te brengen.
Je maakt de hond duidelijk dat jij de baas bent door hem consequent te behandelen.
Laat hem bv. eerst zitten om de riem om te doen voordat je hem mee uitneemt.
Leer hem te wachten bij stoepranden. Als je met de hond door een deur gaat laat hem dan niet voorgaan. Heb je jonge kinderen sta de hond dan niet toe naast hen op de bank te zitten. Hij moet het liefst lager zitten. Maak hem duidelijk wat jouw regels zijn.
Beloon de hond als hij iets goed doet maar doe dit niet overmatig. Zorg dat de hond zich bewust blijft van zijn sociale status en niet uit overmatig belonen afleidt dat hij een stapje hoger kan komen.
Laat de hond NOOIT alleen bij kleine kinderen. 

Behandeling agressieve honden
Angstagressie
Heb je te maken met een angstige hond zorg dan dat deze zich niet in het nauw gedreven voelt. Wen hem geleidelijk aan situaties die hij eng vindt en forceer niets. Als de hond zich angstig gedraagt kun je dit gedrag het beste negeren. Ga in ieder geval de hond niet troosten of belonen!
Doe alsof er niets aan de hand is. U bent immers de roedelleider dus als u zich in bepaalde situaties anders gaat gedragen dan normaal zal de hond denken dat er dus inderdaad iets aan de hand is.
Als de hond in het begin angstig is en zich verstopt, ga dan niet naar hem toe om hem te aaien. Een roedelleider gaat namelijk nooit naar zijn ondergeschikte. De leider wacht tot de ondergeschikte naar hem toekomt en dat moet u dus ook doen. 

Dominante agressie
Als een hond in een roedel een plaatsje hoger in de rangorde wil komen of zijn plaats wil bevestigen kan hij gebruik maken van agressie. Dit kan hij uiten tegen andere honden in de roedel(vaak geslachtsgenoten) maar ook tegen de baas en de kinderen.
Honden bepalen hun plaats in de rangorde meestal zonder dat er een serieus gevecht uitbreekt. Het is echter ontoelaatbaar dat een hond gaat proberen een plaats in te nemen die hoger is dan die van een kind of de baas.
Elke poging van de hond in die richting moet u in de kiem smoren. 

Gedragstherapie
Als je te maken hebt met agressie bij je hond is het zeker raadzaam deskundige help in te roepen.
Met gedragstherapie kan veel worden bereikt.
Er zijn echter vormen van agressie waarbij deze hulp geen zin meer heeft. En dat is bij honden die een ernstige vorm van agressie hebben vertoond waarbij ze een andere hond hebben doodgebeten of een mens ernstig hebben verwond. In die gevallen kan de hond kan zijn beet niet beheersen, of hij wil dit niet. Is een hond ernstig agressief dan zal hij in bepaalde situaties altijd gevaarlijk blijven.

2 Responses to “Agressie bij honden”

 • Goedenmiddag,
  Zoals je kunt lezen in het artikel kan een hond door verschillende oorzaken agressief worden. Het kan met angst te maken hebben maar ook met dominantie. Als ik jou was zou ik eerst eens een goede gedragsdeskundige raadplegen. Die komen dan bij je thuis en slaan de hond goed gade. Afhankelijk van de reden van agressiviteit krijg je dan adviezen.Ik weet wel dat castreren lang niet altijd helpt….
  Om meer van jouw hond en van honden in het algemeen te begrijpen kan ik je aanraden het boek ” De honden fluisteraar van jane Farnell” eens te lezen. Door dat boek ben ik veel meer van honden en hondengedrag gaan begrijpen.

 • bob de bouwer:

  hallo
  ik heb een jackrussel van 17mnd
  we kregen hem met 8mnd.
  een geweldige hond kon met elke hond opschieten
  met de herfst is dit gedrag gaan veranderen,ze noemde het pubertijd
  hem laten helpen was een oplossing
  dat hebben we een week geleden gedaan.
  maar ik vraag me af of hij er van af komt.
  een hond die niet geholpen is wil die pakken begint met flink blaffen en borstelen.
  laat ik hem gaan dan zou hij hem pakken weet niet of hij echt door zou bijten.
  heeft u tips

Geef een reactie

Bestellen bij Zooplus en zo het Atlas Animal Project steunen? Klik dan op het Zooplus logo!zooplus.nl

U kunt ons helpen door een donatie via PayPal!
K.v.K. nr: 612.457.39
RSIN: 854268443