Like ons op Facebook!

Ziektes algemeen

HOND

Zowel Nederlandse honden als honden uit het buitenland kunnen ziek worden. Als de buitenlandse hond  net in Nederland is moet de verzorger zich realiseren dat door de stress van de reis en de nieuwe omgeving de hond ziek kan worden. Daarnaast heeft de buitenlandse hond vaak een  minder goede conditie dan zijn soortgenoten die hier zijn opgegroeid.  Het komt daardoor regelmatig voor  dat een buitenlandse hond demodex blijkt te hebben of ringworm, kortom ziektes waartegen de hond niet geent is en die makkelijk ontstaan als de hond een verminderde weerstand heeft. Daarnaast kunnen honden, die uit het buitenland komen ziektes hebben die in Nederland (nog) niet  of incidenteel voorkomen. Met name kun je hierbij denken aan ziektes als Leishmaniose, en Ehrlichia en ook hartworm. Deze hier niet voorkomende ziektes zijn, voor zover bekend, in Nederland nog nooit overgedragen aan een andere hond. Het is dus niet zo dat een buitenlandse hond “een bron van infectie” is  zoals door veel mensen wordt gedacht.

Een goede stichting test de honden, die naar Nederland komen, op deze ziektes. Dat is overigens nog geen garantie dat de hond deze ziektes niet alsnog kan ontwikkelen. Op onze site vindt u informatie over veel voorkomende ziektes die de gezondheid van uw huisdier kunnen bedreigen.

KAT

Er zijn ook stichtingen die in Nederland baasjes zoeken voor buitenlandse katten. Omdat er bij deze katten geen ziektes voorkomen die er in Nederland niet zijn wordt vaak voorbijgegaan aan het feit dat deze katten  qua gezondheid toch meer risico lopen dan de Nederlandse kat. In de eerste plaats komt dat omdat zwerfkatten vaak in groepen leven en niet geent en ontwormd zijn. Dat gebeurt weliswaar wel als ze naar Nederland komen maar de entingen nemen bv. niet het risico weg op de ontwikkeling van ringworm.  Ook kan een wormbesmetting bij jonge kittens schadelijke gevolgen hebben voor bv de ontwikkeling van de longen. Ook komen dodelijke ziektes als FIV en FIP veel meer voor bij buitenlandse katten.  Dit komt omdat de katers en poezen veelal niet “geholpen” zijn waardoor besmetting makkelijk plaatsvindt. Ook jonge kittens lopen risico besmet te zijn door hun moeder.

Een goede stichting zal de buitenlandse katten op deze ziektes testen alvorens ze te laten adopteren.

Ringworm en giardia zijn ziektes die redelijk vaak worden aangetroffen bij katten die de reis naar Nederland hebben gemaakt. De dieren zijn extra gevoelig voor deze ziektes vanwege de stress van de reis en het verblijf in een nieuwe omgeving.

Bestellen bij Zooplus en zo het Atlas Animal Project steunen? Klik dan op het Zooplus logo!zooplus.nl

U kunt ons helpen door een donatie via PayPal!
K.v.K. nr: 612.457.39
RSIN: 854268443