Like ons op Facebook!

Het werk van Animal Rescue Kos

Animal Rescue Kos (ARK) bestaat sinds 2010. Het is een non-profit organisatie.
.
Ze proberen het leed dat de dieren dagelijks lijden op het Griekse eiland  Kos te verlichten. De belangrijkste manier waarop ze dit doen is door sterilisatie en voorlichting aan de bevolking. Ze hebben een no-kill beleid omdat ze geloven dat elke hond (en kat) de kans op een beter keven verdient. Ze werken niet vanuit een religieuze of andere overtuiging maar werken samen met iedereen die zich inzet voor het welzijn van dieren. Er wordt geen geld betaald aan de mensen op Kos die de dieren verzorgen, het is allemaal vrijwilligerswerk.

.

.

De situatie nu
Tot op heden zijn er op Kos 280 honden en 48 katten gesteriliseerd. Ongeveer 20 van deze katten en 214 honden hebben een nieuw baasje gevonden op Kos of in het buitenland. Momenteel (februari 2013) hebben ze 52 honden in het opvangcentrum. De meeste daarvan verblijven op het stuk land dat gehuurd is tot december 2013. De verzorging van de honden en katten gebeurt door de vrijwilligers Rita en Coli. Die full time daarmee bezig zijn. Alle honden in de opvang worden gesteriliseerd of gecastreerd, gevaccineerd en zijn getest op de ziektes die rond de Middellandse zee voorkomen. Ze worden behandeld tegen parasieten en krijgen allen een chip. Ook de volwassen honden die in het buitenland worden herplaatst worden steriel gemaakt opdat niet “het Griekse probleem” naar het buitenland wordt verplaatst. Ze zoeken contact met de plaatselijke bevolking om hen te overtuigen dat het beter is hun huisdier steriel te maken en dragen daar, voor zover mogelijk,  ook financieel aan bij als de mensen het zelf niet kunnen betalen. Het leven van een hond op Kos is gevaarlijk. Velen overlijden door auto-ongelukken, vergiftiging of verhongering. Daarom hebben de mensen van Animal Rescue Kos besloten alleen die honden te steriliseren die opgenomen worden in de opvang om te worden herplaatst of die een baasje hebben. Zwerfhonden, en vooral teefjes, hebben zeker nog een week nazorg nodig na hun sterilisatie en het zou wreed zijn ze eerst een week goed te verzorgen en net als ze daaraan 

gewend zijn ze dan weer terug te zetten op straat. Als de fondsen het toelaten zorgt Animal Rescue Kos er ook voor dat er voer wordt geleverd aan de mensen die zwerfdieren verzorgen evenals medicijnen. Het afgelopen jaar heeft Animal Rescue Kos een stuk land ter grootte van 11.000 vierkante meter gekocht in een rustige omgeving waar een nieuw verblijf zal worden gebouwd voor de opvangdieren op Kos. De burgemeester staat achter dit initiatief en de autoriteiten verlenen de nodige steun. Veel mensen, zoals architecten en advocaten, verleenden hun steun belangeloos en dat betekent dat er meer geld aan de dieren kan worden besteed.

.

De toekomst
De vrijwilligers op Kos hopen dat de bouw van de nieuwe verblijven voorspoedig verloopt zodat er mooie nieuwe kennels komen en een kattenverblijf. Ook zal er dan een accommodatie ter plaatse komen voor de vrijwilligers. Er komt ook een quarantaineruimte voor zieke dieren. Ook wordt een educatieruimte gecreëerd waar schoolkinderen en de lokale bevolking wordt geleerd wat nodig is om een huisdier goed te verzorgen. Er zijn plannen genoeg op Kos maar de eerste prioriteit is nu de bouw van de kennels en het kattenverblijf. Ze proberen nu met vereende kracht het geld daarvoor bij elkaar te krijgen. Van de Griekse overheid valt voor hen helaas geen steun te verwachten. Kortom, wilt u Animal Rescue Kos steunen in hun strijd  de dieren te kunnen blijven helpen en de bouw van de nieuwe opvang te bekostigen dan zijn ze daar meer dan blij mee. Meer informatie over hun en hoe u ze kunt steunen vindt u op hun website. www.animalrescuekos.com of op de Facebookpagina van Animal Rescue Kos. Natuurlijk kunt u ook geld voor hen overmaken op de rekening van Atlas met vermelding “hulp Kos”. Wij garanderen dat het op de juiste plek terecht komt!

 

Bestellen bij Zooplus en zo het Atlas Animal Project steunen? Klik dan op het Zooplus logo!zooplus.nl

U kunt ons helpen door een donatie via PayPal!
K.v.K. nr: 612.457.39
RSIN: 854268443